“Книжки – вогонь”, – перший в Україні куточок буккросингу відкрився в пожежно-рятувальній частині Черкас (фото)

26 Лютого 2020 19:36

До пожежно-рятувальної частини взяли на роботу…  книжки. Вперше в Україні новий куточок буккросингу відкрився у пожежно-рятувальній частині міста Черкаси. Підрозділ ДСНС отримав у подарунок англійське слово «read», а ще понад 300 нових книг від класики до сучасної прози, які розміщені на яскравих полицях у вигляді літер яскравого слова.

Черкаський гарнізон вже давно відомий в управлінні ДСНС Черкаської області своїми новаторськими ідеями. Новітні, на рівні світових стандартів обладнання та спорядження першими почали з‘являтися саме тут. Перший тепловізор застосований для розвідки пожежі, перший квадрокоптер для аналізу обстановки на торфополях та боротьби з лісовими пожежами. А ще, вдосконалення системи підготовки особового складу з урахуванням європейського досвіду та розвиток спорту на рівні, як індивідуальних так і командних видів. Реконструкція підрозділів тут ведеться так, щоб не лише створювалися умови для якісного виконання службових обов‘язків, а й для психологічного розвантаження особового складу. Тому нікого не здивувала поява в пожежній частині Черкаського міськрайонного відділу куточку з буккроссингом. Полиці-літери зробили у рекламній агенції, а перші книжки для обмінного фонду надійшли з Дніпра.


Не дивно, а швидше символічно, що сама ідея обмінної бібліотеки народилася із книжки, адже гарна книга ніколи не залишить байдужим свого читача, вона обов‘язково викличе резонанс, змусить замислитися, призведе до роздумів, надихне до дій.

Саме так сталося з Андрієм Хижняком, керівником міськрайонного відділу ДСНС, який побачив у соціальній мережі інформацію про новонароджену книжку, – «Бесконечность не для слабаков». Книга авторства  Юрія Голика розповідала про історію успіху «команди, у якої вийшло».
Як не дивно, але у автора знайшовся час на листування. Обговорюючи книжку, автор та читач, яких об‘єднало СЛОВО та ДІЛО, пригадали реалізований в одній із лікарень Дніпра проект буккроссингу. Із такого спілкування народилася ідея повторити цей проект, – Андрій Хижняк запропонував пожежну частину у Черкасах.

Як зазначив Андрій Хижняк на відкритті пункту обміну книжок: – «поява новітнього напрямку для обміну книжками та самоосвіти в пожежній частині це не лише поширення знань за допомогою книг серед представників суто професійної групи. Можливість почитати книжку, це добра нагода для розширення власного світогляду, набуття нових знань, врешті, це шлях до осмислення навколишнього світу, усвідомлення самого себе».

Буккроссинг («Book» – «книга», а «Crossing» – «перехресний обмін») – це не лише спеціальне місце, обладнане полицею для здійснення обміну книжками, це процес обміну книг між різними людьми. Перший проект буккросингу був організований у 2001 році в США, де через високу ціну на книги він дуже швидко перетворився в національний вид спорту. Витівка американців була підтримана в Європі. Сьогодні буккросинг налічує вже понад півмільйона активних учасників по всьому світу, а близько мільйону книг знаходиться у вільному обміні.