У сквері “Юність” висадять понад сто дерев та майже 4,5 тисячі кущів, – “Дирекція парків”

3 Березня 2020 23:34

У Черкасах розпочалися активні роботи з реконструкції скверу “Юність”. Міський голова Анатолій Бондаренко вже встиг розповісти ЗМІ, що тут буде найбільший в Україні сад магнолій – родзинка Черкас. Територію скверу обнесли парканом, а сьогодні там зрізали голубі ялини і туї. Це викликало обурення серед користувачів у соцмережах.

“Серйозно? Починаємо будувати сквер вирізаючи дерева? Шось Тулубом запахло…”, – саркастично зауважила черкащанка Вікторія Феофілова.

“…Як з’ясувалося, в райському саду ялинам — не місце. Кілька таких реалізованих «концепцій» черкасці вже мають: так звана «Європейська» площа, яка на догоду бізнесменам з Будинку торгівлі перетворилася на автостоянку. Тодішній головний архітектор казав на своє виправдання, що дерева, що їх тоді зрізали, буцімто заважають доступу свіжого повітря з Дніпра… Ще одна афера — сквер за театром, де зараз пам’ятником дурості стоїть височезне одоробло. Про колишній затишний сквер «Зірочка» черкасці, мабуть, вже й забули — там вже більше десяти років можна знімати фільми про сталкерів”, – написав у фейсбуку містянин Роман Кирей.

“Насправді, проблема не стільки у тому, що вирубують дерева у сквері “Юність”, хоча це проблема і біда….а у тому, що на їх місце мають посадить і як воно ростиме… і коли…точніше, все-таки, більше питання “як”. Як ростуть дерева посаджені коштом місцевого бюджету можна засвідчитись, прогулявшись по вулиці Героїв Дніпра або ж на Пастерівській або ще у десятку інших місць нашого міста. Що висадять у “Юності” і у якій кількості на картинці… ціна цього всього 3,4 млн гривень і це ключове”, – зауважив користувач Артур Чемирис.

Натомість у КП “Дирекція парків” парирують  – видалені ялини та туї були в незадовільному стані та мали сухе гілля. Також деякі були суховерхі та знаходились на віковій межі свого росту.

“Видалення відбувалось в рамках проекту реконструкції підрядником, на підставі дозволу на початок проведення підготовчих робіт та після обстеження зелених насаджень”, – зазначають комунальники.

“Дирекція парків” також повідомила, що під час проведення реконструкції здорові ялини, дерева та кущі залишаться. А в рамках озеленення скверу буде висаджено 137 дерев (клени, ліквідамбри, магнолії, платани) та 4474 кущів (дерен, спірея, ялівець), а також обладнано системою автоматичного поливу.

Нагадаємо, на реконструкцію скверу “Юність” у середмісті Черкас збираються витратити 14 млн. грн.