Сьогодні виповнюється 180 років з виходу “Кобзаря”

26 Квітня 2020 14:40

26 квітня 2020 року виповнюється 180 років з дня виходу у світ першої збірочки Тараса Шевченка «Кобзар». Видання вийшло світ за сприяння відомого письменника Євгена Гребінки. Збірку «Кобзар» надрукувало приватне видавництво Фішера в Санкт-Петербурзі коштом полтавського землевласника Петра Мартоса.

До «Кобзаря» увійшли 8 поезій: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи, лихо мені з вами». Її тираж був 1000 примірників.

«Ся маленька книжечка відразу відкрила немов новий світ поезії, вибухла мов джерело чистої, холодної води, заясніла невідомою досі в українському письменстві ясністю, простотою і поетичною грацією вислову», – писав Іван Франко.

З нагоди 180-річного ювілею «Кобзаря» Тараса Шевченка пропонуємо оглянути кілька ексклюзивних видань поезій поета із фондів Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», які були проілюстровані відомими художниками такими як Михайло Микешин, Василь Касіян, Микола Стороженко, Василь Лопата, Іван Марчук.

Михайло Йосипович Микешин – видатний скульптор другої пол. ХІХ ст. Автор пам’ятників, які й досі вражають своєю величчю і є візитками столиць, мав беззаперечний талант і безкінечне бажання творити.
Михайло Микешин був добрим знайомим Тараса Шевченка. На початку знайомства Тарас Григорович поставився з недовірою до нового знайомого, проте зовсім згодом вони потоваришували.
Протягом усього життя художник прагнув увічнити образ Т. Г. Шевченка. Михайло Микешин першим ілюстрував його «Кобзаря». У 1896 р. петербурзький видавець Бабкін опублікував три випуски ілюстрованого «Кобзаря» з малюнками Михайла Микешина. На обкладинці художник зобразив Тараса Григоровича , яким бачив його в майстерні в останні роки життя.


На сьогодні у фондах Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» є один з цих примірників (1896), який подарували родичі Кобзаря по лінії Дмитра Красицького. Дивовижним є те, що на першому випуску, рукою саме Дмитра Красицького зроблено напис: Музею Шевченка в с. Шевченкове в день 150 річчя з дня народження Т.Г. Шевченка. Дмитро Красицький. Символічним є те, що цей подарунок потрапив до нас саме у 80 річницю з дня відкриття літературно-меморіального музею Тараса Шевченка в селі Шевченкове та в 205 річницю з дня народження нашого земляка.

Національний заповідник “Батьківщина Тараса Шевченка”