Про різку зміну погоди і похолодання попереджають черкаські синоптики

12 Травня 2020 13:00

Погоду Черкащини формує низка атмосферних фронтів, яка розташувалась у глибокій улоговині циклону над Баренцевим морем. Цей холодний атмосферний розділ вже добряче охолодив Німеччину, країни Прибалтики та Польщу.

Невеликі опади вже випадають на Черкащині, а найбільш інтенсивні фахівці обласного гідрометеоцентру чекають при прохолодженні фронтальної системи сьогодні, 12 травня, у другій половині дня (карта 1). Дощі супроводжуватимуться сильним вітром, місцями грози і град. За сьогоднішній день випаде близько декадної норми дощу.

Найближчої ночі (карта 2) ця фронтальна система переміститься на східні області України і за нею пошириться холодна повітряна маса з північних широт. Повітря арктичного походження остудить повітря і нічні температури знизяться до 1-3º тепла, а на ґрунті очікуються заморозки 0-5º.

Контрастна та нестійка повітряна маса пануватиме у нашому регіоні до кінця поточного тижня. Тому переважатиме прохолодна погода, періодично випадатимуть дощі. Температура вночі в межах +3..8º, денні максимуми не перевищуватимуть +16..18º.

Заморозки найближчої ночі можуть негативно вплинути на сходи теплолюбних сільськогосподарських культур – кукурудзу, сою та на розсаду овочевих.

На Черкащині в останні 25 років заморозки в повітрі в перші 10 днів травня відмічалися у 8 роках. Всередині травня (14.05) за весь період спостережень заморозок у повітрі був лише один раз – в 1980 році. Тобто заморозки всередині та другій половині травня – явище дуже рідкісне для Черкащини.

Кукурудза пошкоджується і частково гине при 2-3º морозу, соя при 3-4º, картопля 2º, огірки та томати нестійкі -1..-2º.

Синоптики зауважують, що слід прийняти можливі міри по захисту – дощування і димлення. Залишається сподіватися, що ці заморозки, не будуть тривалими і матимуть невелику територію розповсюдження.