Побачило світ унікальне дослідження про українських волонтерів

26 Травня 2020 19:52

Вийшла друком книга-дослідження про волонтерський рух в Україні. Серед упорядників видання “Про гідність. Волонтерський рух в Україні 2013-2017 рр.” – викладачка, дослідниця з Черкас Леся Хлипавка.

facebook.com/Дмитро Чичера

“Рідна Черкащина” вже писала про проект Центру усної історії та біографістики історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка “Волонтерський рух в Україні як засіб суспільної мобілізації в умовах війни”,  в рамках якого Леся Хлипавка  записала понад двох десятків усних історій волонтерів у східних регіонах України. За три роки  дослідники записали для проекту інтерв’ю з майже сотнею волонтерів. Усі ці історії  зібрані тепер під однієї обкладинкою.

Леся Хлипавка згадує, що волонтери, які горіли своєю справою, охоче йшли на зустріч, ділилися досвідом і пережиттями.

“Кожна з цих історій особлива, адже вона про силу ЛЮДИНИ/ЛЮДЕЙ, яка/які готова/готові брати на себе відповідальність, ставши “милицями” для держави, – розповідає Леся Хлипавка про книгу. – Для мене особисто складним було під час записів інтерв’ю “переживати” разом із респондентами їх емоції, які оживляли, часом непрості, спогади…”.

Один із таких волонтерів, з яким спілкувалася черкащанка, – Дмитро Чичера з Маріуполя, міста, яке на собі відчуло безжальність війни. З перших її днів волонтер допомагав Українській армії та займався творенням у Маріуполі простору однодумців “Халабуда”, який був би сприятливим для реалізації мрій та ідей.

“Н всій маріупольській, всеукраїнській, міжнародній волонтерській братії, на плечах якої трималась та тримається Україна, – відгукується Дмитро Чичера про книгу у своєму фейсбуку. – Ця історія про гідність триває. Волонтери досі допомогають армії. Волонтери допомогають лікарям. Здається, волонтери – це і є Україна”.

Видання колективної монографії “Про гідність. Волонтерський рух в Україні 2013-2017 рр.”  стало можливим завдяки фінансовій допомозі різних людей, а побачила світ ця книга у відомому черкаському видавництві “Брама-Україна”.