Рейд по кафе, крамницям і ринках у Черкасах: скількох оштрафували?

30 Червня 2020 23:11

Рейд по кафе, магазинах та ринках влаштували в Черкасах інспектори Держпродспоживслужби та поліцейські. Шукали порушників маскового режиму та соціальної дистанції.

У більшості з об’єктів виявили порушення – відсутність масок, рукавичок, захисних окулярів. Багато закладів зачиняли двері, коли бачили перевірку, йдеться в сюжеті 5 каналу.

Туди, де завжди людно, з перевіркою рушають контролери: до ринків, магазинів та вокзалу.

“Дотримання дистанції між людьми, умови повинні бути в закладах харчування, антисептики, засоби гігієни, маски, рукавчики”, – говорить поліцейський.

Намагаються перевірити якомога більше закладів, не минають вуличних яток, магазинів та кав’ярень. Порушення помічають у кіоску з продажу квасу – у продавця немає навіть чистої захисної маски.

– У вас зараз є на робочому місці захисні маски? Покажіть, будь ласка, – запитує поліцейський.

– Є, – відповідає продавець.

– Якийсь певний запас, щоб ви могли їх змінити, одна на двох? – зазначають у поліції.

– Ні, у нас вона багаторазова, а я взагалі по кіоскам, моя в машині, – кажуть у кіоску.

Правоохоронці відразу складають протокол.

“Ми фіксуємо подію, направляємо рішення до суду і далі приймає рішення”, – кажуть поліцейські.

Ще одне поширене порушення – маски є, але вони не затуляють носа. Таких продавців знайшли в супермаркеті.

“Одягніть, будь ласка, маску відповідно до вимог, щоб закривала рот і ніс”, – кажуть поліцейські.

Не поспішають працівники крамниць вдягати і захисні щитки та окуляри.

“На касі вони сидять в окулярах, просто не всім зручно, якщо в них є свої окуляри – другі вдягати”, – зазначають у магазинах.

Рукавичками продавці також нехтують. На зауваження інспекторів лише виправдовуються.

“Рукавички зняла, бо тільки руки помила, зараз одягну”, – говорить одна з продавчинь.

Серед покупців теж знайшли порушників – соціальної дистанції. Найчастіше таке можна помітити на ринках та у крамницях. Контролювати це мають продавці. В одній з кав’ярень переконують: у них із дистанцією клієнтів все гаразд, бо між столиками поставили стільці з метровими спинками.

Угледівши інспекторів, продавці спішно зачиняються та тікають. Контролери обіцяють навідатися до утікачів – із повторною перевіркою.

“Ми не можемо зафіксувати,чи є достатньо засобів захисту, бо працівників немає, ми не знаємо, як працює, у чому їжа”, – кажуть поліцейські.

Такі перевірки проводять кілька разів на тиждень у різних районах міста. Контролери приходять без попередження, кажуть, результатами не задоволені.

“На початку введення карантинних заходів фактично було дуже жорстке дотримання всіма всіх заходів безпеки, а при послабленні карантину окремі громадяни вирішили чомусь, що не потрібно дотримуватися”, – каже Ольга Савенко, начальниця відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби.

Унаслідок рейду протокол склали лише на одну ятку, де продавці працювали без масок та рукавичок. Решта отримали попередження. Утім ревізори запевнили – наступного разу ті, хто ігнорують карантинний режим – сплатять штраф від 17 тисяч гривень.