На Черкащині – плутанина з децентралізацією

6 Липня 2020 09:20

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив поділ Черкащини на чотири райони: Черкаський, Звенигородський, Золотоніський та Уманський. Далі за таке районування має проголосувати Верховна Рада.

Очевидно, що реформа децентралізації має завершитися до виборів. Проте під час її реалізації законотворці мали орієнтуватися більше на позиції органів місцевого самоврядування, які відстоюють інтереси людей. Адже сама суть децентралізації у створенні спроможних громад, які ефективно використовуватимуть кошти і розвиватимуть свої території. Проте зараз в області чимало громад, які незадоволені об’єднаннями, а тепер ще й укрупнення районів із незрозумілими до кінця повноваженнями райрад.

Тобто утворюється необґрунтована трирівнева система управління (ОТГ-райрада-обласна рада).

Зміни до Конституції, бюджетного кодексу не внесені і, скоріше за все, їх не встигнуть ухвалити до осені. Більшість повноважень районних рад забрали на себе ОТГ, тож районні ради по суті мають наглядати за органами місцевого самоврядування, координувати роботу різних контролюючих органів тощо.

Недосконале впровадження реформи, неузгодженість законодавства на завершальних етапах, ігнорування інтересів громадян у деяких питаннях нівелює позитивний ефект реформи.

Анатолій Підгорний, голова Черкаської облради