Як сплести купальський вінок? (відеомайстер-клас)

6 Липня 2020 18:25

Купальський вінок є обов’язковим атрибутом свята Івана Купала. Плели вінки дівчата із певного набору квітів, що росли біля оселі, у лісі та в полях. Квіти у вінку мали бути не лише гарними, а й лікарськими та виконувати символіко-оберегову функцію для дівчини.

У Черкаському обласному краєзнавчому музеї відтворили через майстер-клас усі етапи плетення обрядового традиційного купальського вінка, щоб максимально наблизити його до плетених вінків нашого краю.

Важливо наголосити, що вінки – це дівочий атрибут і варто дотримуватися розуміння, що саме вінок вказує на готовність дівчини стати матір’ю та вірною дружиною і є символом дівочості.

Вінки з м’яти, любистку, материнки, волошок, полину, підмаренника, грициків, сокирок, ромашок, м’яти, деревію, калини тощо були оберегами від наврочування, щоб злі духи не змогли нашкодити здоров’ю та особливо святому призначенню дівчини – бути матір’ю.

Вірування, що в день свята Купала всі рослини набувають цілющої сили, збереглися і донині. Часто квіти із вінка використовували для зцілення.

Функції купальських вінків у різних регіонах були різнопланові, але основне, то ворожити вінком: його кидали в річку і по руху на воді намагалися дізнатися долю дівчини.

Купальський вінок: майстер-клас.

Купальський вінок є обов'язковим атрибутом свята Івана Купала. Плели вінки дівчата із певного набору квітів, що росли біля оселі, у лісі та в полях. Квіти у вінку мали бути не лише гарними, а й лікарськіми та виконувати символіко-оберегову функцію для дівчини. Музейні працівники відтворили через майстер-клас усі етапи плетення обрядового традиційного купальського вінка, щоб максимально наблизити його до плетених вінків нашого краю. Важливо наголосити, що вінки – це дівочий атрибут і варто дотримуватися розуміння, що саме вінок вказує на готовність дівчини стати матір’ю та вірною дружиною і є символом дівочості. Вінки з м’яти, любистку, материнки, волошок, полину, підмаренника, грициків, сокирок, ромашок, м’яти, деревію, калини тощо були оберегами від наврочування, щоб злі духи не змогли нашкодити здоров’ю та особливо святому призначенню дівчини – бути матір’ю. Вірування, що в день свята Купала всі рослини набувають цілющої сили збереглася і донині. Часто квіти із вінка використовували для зцілення.Функції купальських вінків у різних регіонах були різнопланові, але основне, то ворожити вінком: його кидали в річку і по руху на воді намагалися дізнатися долю дівчини. Сподіваємось, що наш онлайн мастер-клас стане гарною рекомендацією для дівчат, що захочуть не лише прикрасити себе в день свята Купала, а й оберегти себе від недобрих сил та дізнатися свою долю. Текст: Вікторія Наумчук, завідувач відділу етнології ЧОКМ

Posted by Черкаський обласний краєзнавчий музей on Monday, 6 July 2020