14 липня мешканці Бузівської ОТГ перекриватимуть трасу Київ-Одеса

13 Липня 2020 14:19

Сотні людей на Жашківщині протестуватимуть проти свавілля обласної та центральної влади, яку звинувачують в упередженому ставленні до громади, підробці документів та службовій недбалості. Відповідну заяву бузівчани уже передали до Державного бюро розслідувань, готують позов проти КМУ, Мінрегіону, Черкаської ОДА. Настроєні рішуче, люди обіцяють іти до кінця.

“Нашу громаду, всупереч законодавству України, приєднують до іншої громади, відбираючи у Бузівки статус центру громади і переносячи його у сусідню Соколівку, – розповідає голова Бузівської громади Олександр Фуркало. – Як відомо, наразі в Україні триває процес укрупнення громад, для цього існує відповідна Методика, затверджена Постановою Кабміну. Відповідно до неї, центр громади – при об’єднанні Бузівської і Соколівської – має бути в Бузівці. Як і регламентує Методика, у нас більше жителів, більше школярів, кращі бюджетні показники, більш розвинена інфраструктура – і жителям обох громад ближче користуватися всіма цими послугами для людей саме в Бузівці. Тож ми не були здивовані, що у Кабмін затвердив Перспективний план формування територій громад Черкаської області, де Бузівська громада мала приєднати до себе Соколівську, з центром у селі Бузівка… Проте нас всіх жорстоко обдурили. Перспективний план громад Черкаської області було затверджено 6 травня, 12 червня відбулося затвердження центрів громад – і в протоколі цього засідання КМУ вказано, що по Черкаській області рішення оформити без змін та доповнень – а 23 червня було опубліковано рішення, у якому центром громади було названо уже… Соколівку.
Ми маємо усі підстави підозрювати підробку документів – і готові відстоювати право нашої громади і надалі залишатися центром громади хоч і в Європейському суді з прав людини – заявами кожного з майже 3000 мешканців. Ми хочемо і надалі мати можливості і фінансову самостійність реалізовувати усі плани громади. Усього за три роки ми маємо модернізовану до столичних аналогів, школу (до речі, найбільшу в районі), відкриту «з нуля» школу мистецтв, літній табір, власну пожежну команду, забезпечену технікою, відкриття водогону, запровадження роздільного сортування сміття, впровадження прогресивних світових практик поводження із відходами, розвиток нових підприємств на території громади, що працюють на її розбудову. Усього за три роки життя тут змінилося до невпізнанності – і ми не хочемо втратити подальші перспективи розвитку громади: продовження водогону, відкриття заправки, будівництво дороги, створення амбулаторії. Тож 14 липня усією громадою вийдемо перекривати трасу Київ-Одеса: добиватися офіційних відповідей на таку упередженість, несправедливість і злочин проти наших людей і нашої громади”.