Анатолій Шевченко з Тального успішно розробляє програмне забезпечення у Facebook

30 Липня 2020 23:00

Це Анатолій Шевченко із Тального працює розробником програмного забезпечення у мережі Facebook. Разом зі своєю командою він робить життя користувачів соцмережі цікавим, доступним та зручним. Разом зі своєю дружиною Тетяною зараз живе у США (Каліфорнія, місто Менло-Парк).

Видання “Вісті Черкащини” поспілкувалося з земляком онлайн. Анатолій, привітний, простий з радістю йде на контакт.

Зв’язок з комп’ютером молодий чоловік «налагодив» ще у  дитинстві. Анатолій був з ним на «ти». На відміну від своїх однолітків, які використовували техніку лише для ігор, він вже серйозно став задумуватися над фахом програміста.

“Звісно, інформатика була моїм улюбленим предметом, але програмуванню там не навчали, оскільки це звичайна міська школа. Мені було цього недостатньо, і я почав розбиратись в цьому сам”,–згадує.

Натомість брав участь у шкільних олімпіадах з різних предметів, оскільки цікавість була до всього. Здебільшого здобував перші місця. Як і всі хлопці, в його віці, він любив грати з друзями у футбол. Однак, найбільше до душі йому стали заняття боксом. Напевно, не випадково підліток вибрав саме цей вид спорту, адже він простий і зрозумілий, має суворі правила і вимагає повної самовіддачі.

Оскільки життя було нелегким, Толя віддавав навчанню всі свої сили та без особливих зусиль у 2007 році вступив до Національного Авіаційного Університету в Києві, на факультет комп’ютерних систем. Підробітків було багато, та по спеціальності почав працювати під час останнього року навчання в університеті.

“Першої зарплати вистачало якраз на оренду поганенької однокімнатної квартири, але то вже було круто. Через рік змінив роботу, заробітна плата виросла в два рази, тоді почав заробляти перші гроші”,- розповідає Шевченко.

Жодної іншої професії як альтернативи програмуванню Анатолій Шевченко для себе не бачив, тому усі сили покладав лише на заняття однією наукою. За час роботи у перших IT-компаніях, він зумів назбирати непогані заощадження.

“Ніколи спеціально не шукав роботи у Європі чи США. Керівництво компанії Facebook самі написали мені одного дня й запропонували пройти у них співбесіду. Це була одна з найкращих компаній для роботи на той момент. Пройти співбесіду у них було дуже складно. Мені було цікаво спробувати. Після трьох успішних співбесід через інтернет, мені купили квитки до Берліну й попросили приїхати поспілкуватись особисто. На той момент я вже повністю облаштувався у Києві, купив квартиру своєї мрії й закінчував її планування разом з дизайнером. Але цікавість взяла верх, хотілось побачити світ, отримати новий досвід. Тому ми разом з дружиною в 2017 році переїхали у Лондон. Таким чином, після майже 6 років роботи в Україні, за океаном прийшлося починати все з нуля. А потім у 2019 році переїхали до Каліфорнії. Увесь цей час я працював у Facebook, тому мав змогу розробляти кілька їхніх проєктів. Досить довго трудився над «Stories» для Facebook у додатку для iPhone. Якщо у вас iPhone – скоріш за все, там десь працює мій код”, – розповідає Шевченко.

Своєю працею, наполегливістю і віддачою улюбленій справі Анатолій Шевченко досягнув великого успіху. При цьому він залишається простим працьовитим хлопцем. Як і раніше всі будні, а іноді і вихідні проводить на роботі. Подорожує світом та насолоджується життям. Та генієм він себе не вважає:

“Є дуже багато людей, які набагато розумніші за мене. Але, ця робота приносить мені задоволення. Не знаю, чи повернуся в Україну, чи залишуся у США, життя покаже.  Зараз займаюсь розробкою нового додатку, який, як ми сподіваємось, змінить уявлення людей про фінансові сервіси та переказ грошей”.