Минула доба встановила кілька температурних рекордів на Черкащині

30 Липня 2020 17:09

Спека добряче «обпекла» Черкащину. Доба 29 липня видалася найспекотнішою в цьогорічному липні.

Так, метеостанції області зафіксували рекорди денного максимуму: у Смілі денний максимум температури повітря досяг +34,7º, що аж на 1º вище попереднього значення +33,7º у 1945 р. У Каневі +33,8º, що на 0,2º вище попереднього значення 1998 р., а в Черкасах +33,7º – повторено рекорд максимальної температури повітря на цю дату. При цьому, низька вологість повітря 23-37% допомагала витримувати теплове навантаження на людину, але сприяла подальшому висушуванню грунту. Проте 5-денний термін спеки вже завершився.

За прогнозом Черкаського обласного гідрометеоцентру, під впливом північного циклону у наш регіон почало закачуватися прохолодне повітря Скандинавського походження. Тому як п’ятниця, 31 липня,  як і найближчі вихідні, очікуються свіжими та прохолодними. Температура повітря вночі 10-15º, вдень 21-26º. Температурний фон повернеться наблизиться до своєї кліматичної норми. Щодо опадів, то зберігається  ймовірність локальних грозових дощів.

Синоптики звертають увагу, що атмосферний тиск буде змінюватися на 3-5 одиниць, тому будьте уважними до свого здоров’я.

Через дефіцит опадів в екосистемах області утримується надзвичайна 5 класу пожежна небезпека.. За таких умов надто високий ризик виникнення пожеж. Тому слід уникати відкритого вогню на природі, не допускати спалювання стерні та пожнивних решток, паління біля посівів.