Zero waste у маленькому місті: школярка із Ватутіного поставила для містян сміттєвий спецконтейнер

6 Серпня 2020 20:00

15-річна Дарина Линник із міста Ватутіне перша в місті організувала утилізацію органічних відходів для компосту. Контейнер встановила біля однієї з багатоповерхівок.

Каже, все почалося через ненароком розсипане лушпиння від картоплі.

viche.ck.ua

“Якось виносила важкий пакет зі сміттям, – розповідає дівчина. Розмовляємо у дворі, де стоїть компостер. На зустріч прийшла із чорною еко-сумкою. – Помітила, що дорогою він ставав все легшим і легшим. Озираюся, а увесь під’їзд у картопляному лушпинні. Задумалася, що більше не хочу просто так викидати такі відходи. Та й запах потім від сміттєвих баків не дуже приємний. Від компостеру такого запаху немає. 2 серпня ми з батьком встановили такий ящик. Він його робив сам. Дошками допоміг місцевий підприємець”.

Люди вже почали зносити у ємність залишки від овочів та фруктів. Готовим компостом школярка планує удобрювати квіти й дерева у дворі.

“Людям ця ідея сподобалася, – продовжує Дарина. – Кажуть, давно хотіли таке. Планую провести інформаційну роботу з мешканцями, щоб більше долучалися. Також говоритиму і з дітьми, для чого це все робиться. Компост, який отримаємо, хочемо розкласти на клумби та біля дерев. Люди його готують, то вони й будуть ним розпоряджатися. Тут багато пенсіонерів, які люблять щось саджати. Купити добрива не мають за що. То тепер зможуть його отримати безкоштовно”.

Компостер простояв у дворі дві доби. На третю його спробували вкрасти.

“Мій батько почув якийсь гуркіт за вікном, – говорить школярка. – Виходить на вулицю, а ящика вже немає. Оглянув територію й знайшов його в кущах. Хотіли вкрасти, але через чималу вагу не змогли дотягнути. Думаю, це міг зробити хтось із села, яке неподалік від Ватутіного. Тягнули якраз в той бік.

Дарина планувала змайструвати ще один компостер і поставити його в іншому дворі. Після інциденту з викраденням хотіла відмовитися від ідеї.

“Тепер не знаю, чи варто це робити, – вагається Линник. – Але побачу, чи буде результат. Що вийде з цієї органіки і чи взагалі воно того варте. Якщо все вийде, буду шукати інший двір, але закритого типу. Можливо, такого інциденту не трапиться більше”.

viche.ck.ua

Екоактивізмом дівчина займається не вперше. Минулого року разом з десятком містян прибирала сміття на березі затопленого кар’єру.

“Тоді я прибирала більше для себе, – посміхається Дарина. – Прибирали на котловані, де я люблю часто відпочивати. Виклала допис у Фейсбуці. Так зібралося приблизно 15 охочих долучитися. Прибирали 2 дні. Вивезли дуже багато мішків. На жаль, зусилля були марними. За рік сміття знову накопичилося.

На минулорічний День молоді Линник організувала велопробіг. Ним вона привертала увагу до проблеми сміттєзвалищ.

“Я взялася організувати День молоду у стилі «еко», – згадує дівчина. – Пішла до міської ради, аби мені з цим допомогли. Працівники відгукнулися. Був велопробіг до сміттєзвалища. Цим я хотіла показати містянам, куди йдуть відходи і що їх потрібно сортувати. А не просто маленьку купу непотребу вивозити на велику”.

Ідеї дівчини не зажди мають підтримку від місцевих чиновників.

“Після велопробігу я загорілася ідеєю збирати папір у школах, – каже школярка. – Іду до міської ради і розповідаю про це заступнику міського голови. Він мене підтримав спершу. Але це все було лише на словах, на жаль. І так тривало 2 місяці. Від них мені потрібно було, аби допомогли із підприємством, яке займається переробкою. Вони могли це зробити. Навіть могли з бюджету викроїти 500-1000 гривень і встановити ящики для збору макулатури.

Дарині довелося самій вирішувати проблему. Коли налагодила процес, чиновники прорекламували себе на успіхах активістки.

“Я їздила до Сміли на конференцію. Побачила ці ящики, – веде далі Линник. – Виявилося, їх надала безкоштовно компанія, яка займається переробкою паперу. Я написала їм. Потім соціальний педагог з моєї школи з ними домовилася про співпрацю. Збір вже закінчився. Лише в одній школі ми зібрали 300 кілограмів паперу. На ці кошти ремонтуємо стіну. По інших школах поки не маю даних. В дитячих садках і бібліотеках також збирали. Коли все було налагоджено, міська рада виставила фото з цими ящиками. Мовляв, допомагають і підтримують молодь. Мене це образило. Тому зробила висновок, що обходитимуся без допомоги чиновників.

Дарина Линник є учасницею Всеукраїнської школи «Агенти змін». Цього року вступила до «Школи успіху 2020» від Klitschko foundation. Їздить на екологічні семінари. Займалася виготовленням еко-сумок.