Квіткова фея: мешканка Сміли вирощує понад 60 сортів гібіскуса

21 Серпня 2020 08:33

Лілію Лифар у робочому колективі Центру дитячої та юнацької творчості Смілянської районної ради та серед друзів називають «квітковою феєю», тому що її двір – як різнобарвний Квітковий ліс. Саме таку назву дала саду її трирічна онука (а вустами дитини мовить істина!). До того ж її рука легка – у неї або з її рук ростиме будь-яка квітка.

Лідія Ярославівна вже понад 10 років працює методистом у Центрі дитячої та юнацької творчості. Паралельно веде гурток «Квітникарство» та курує еколого-натуралістичний напрямок у позашкільному закладі. 

Серед безлічі прекрасних, дивовижних і екзотичних рослин саду, Лідія Ярославівна найбільше любить гібіскуси. Вона все досконально знає про цей вид квітів. Гібі́ск травянистий або болотний (Hibiscus moscheutos) – рід рослин родини Мальвових, Гібіскус ще називають американською мальвою, адже найбільший внесок у виведенні нових сортів та популяризації цієї рослини серед поціновувачів квітів внесли американські селекціонери брати Флемінги.

У колекції пані Лідії близько 60 сортів цих прекрасних квітків, багато Флемінгівських. Вона опікується ними, знає кожну «в обличчя і по імені». Коли сяє різнобарвям кольорів та відтінків гібіскусів її Квітковий ліс (з середини липня і аж до перших приморозків), друзі та знайомі майже щодня заходять любуватися красою, адже кожна квітка – то справжнє диво.

Гібіскус травянистий або болотний – рослина невибаглива та морозостійка. Травянистий, бо надземна частина рослини на зиму відмирає, як трава, болотний – бо дуже любить воду. Одна рослина (задля експерименту) уже два роки росте, зимує і квітує у відрі з водою. І вади їй немає. А ще гібіскуси люблять сонце та дякують рясним квітуванням і надзвичайно великим розміром квітки (20-30 см) за підживлення . Це перегній, розчин курячого посліду, тощо.

Закохавшись у ці квіти 11 років тому, квітникарка збирає їх де тільки можливо. Були і розчарування: невідповідність заявленого сорту, неякісні рослини, непорядні продавці, але набувався досвід, поступово збиралася, множилася та систематизувалася колекція.

«Коли вирощуєш квіти, любиш їх, доглядаєш, місця для депресії просто немає. Коли вони розквітають, а особливо – новий сорт, позитивні емоції зашкалюють! Квіти – це передчуття свята і саме свято. А якщо додати до цього ще й любов до подорожей, з яких кожного разу привозиш ще й новеньку квіточку, то життя – прекрасне!» – каже колекціонерка.

За матеріалами Смілянської РДА