До 1 вересня політсили на Черкащині роздавали подарунки – на них написали звернення

2 Вересня 2020 17:00

1 вересня в школах Черкащини політсили роздавали подарунки із партійною символікою. Представники ОПОРИ написали з цього приводу звернення в Міністерство освіти та науки України та департамент освіти і науки Черкаської ОДА.

За інформацію з соціальних мереж та ЗМІ, а також від місцевих мешканців, дітям роздавали пакети з логотипами партій зі шкільним приладдям та канцтоварами і солодощі. А закладам освіти надавались грошові сетрифікати, комп’ютерна техніка, антисептичні засоби і т. ін.

Такими діями найактивніше по всій області “відзначились” представники партії ВО “Черкащани”, презентувавши, наприклад, в с. Козарівка на Канівщині дитячі рюкзаки зі шкільним приладдям першокласникам та сертифікат на придбання дезинфекторів та сушарок від БО БФ “МХП-Громаді” школі, а також від депутатського корпусу ВО “ЧЕРКАЩАНИ” – солодкі презенти, для вчительського колективу – святковий презент від депутата облради ВО “ЧЕРКАЩАНИ” Володимира Братаніча.
Схожі активності партійців зафіксовані в Черкасах, Ватутіному, Юрківці, Стецівці, Балаклеї.

Також “відзначились” у Черкасах депутат черкаської міської ради від ВО “Батьківщина” Юрій Тренкін, а в Умані представники партії “За майбутнє” Антон Яценко та Ірина Плетньова.

Такі дії найімовірніше є порушенням Закону про освіту (ч. 1 ст. 6; ч. 3 ст. 31), Закону про “Про повну загальну середню освіту” (ч. 2 ст. 20), а з початком виборчого процесу і офіційною реєстрацією кандидатів і Виборчого кодексу України (ч. 5 та 16 ст. 57).

Зауважимо, що згідно а. 1 ч. 4 ст. 38 Закону України “Про повну загальну середню освіту” виконання Законів України, а також функцію забезпечення та контролю їх виконання працівниками закладу покладено на керівника закладу загальної середньої освіти.

Якщо Вам відомо про подібні дії політичних сил у навчальних закладах, чи ж про будь-які інші порушення міжнародних виборчих стандартів, чи законодавства, зокрема прямий і непрямий підкуп виборців, просять повідомляти ОПОРІ.