“Слуги” і нардеп із Черкащини ініціюють уведення “корупційного податку” на котів

2 Вересня 2020 14:12

У Верховну Раду України внесено законопроєкт про посилення захисту тварин, положення якого несуть корупційні ризики через введення системи обов’язкової ідентифікації домашніх тварин (котів, собак, папуг та хом’яків) через приватного посередника.

Про це повідомляє платформа “Ліга антитрасту”.

У липні 2020 року 27 народних депутатів (переважно з фракції “Слуги народу”), серед яких одіозний Антон Яценко, зареєстрували законопроєкт № 3796, який значно розширює перелік тварин, які підлягають обов’язковій ідентифікації та реєстрації.

Якщо зараз до нього входять лише сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, коні, свині, вівці та кози, то у разі прийняття законопроєкту обов’язковій ідентифікації та реєстрації підлягатимуть також і всі домашні, дикі, безпритульні (бездоглядні) та лабораторні тварини. Конкретні переліки таких тварин має затвердити Кабмін. При цьому, до переліку тваринок, які потрібно буде зареєструвати за цим законопроєктом, мають увійти й домашні улюбленці: коти, собаки, папуги та хом’яки.

“З Януковича Яценко протиснув “тендерну палату”, в якій брали гроші за “допомогу в оформленні документів на тендер”. І це був еталонний схематоз. За Порошенка він протиснув посередників, які вносили дані про оцінку майна до державної бази. І збирали за це мільйон гривень на день. В обох випадках структури були приватні. В обох випадках афілійовані з людьми Яценка. Прийшов Зеленський. Настав час нової схеми”, – пише про “розробку” нардепа з Черкащини блогер і розслідувач Денис Бігус.

Крім розширення переліку, законопроєкт пропонує змінити сам порядок ідентифікації та реєстрації тварин та створити посередника для внесення інформації про ідентифікованих тварин до Єдиного державного реєстру тварин. Цю інформацію зможуть вносити лише “агенти з ідентифікації тварин” та лише за допомогою “авторизованих баз даних тварин”.

Таким чином, обов’язкова ідентифікація буде проходити через приватного посередника.

Законопроєкт та пояснювальна записка до нього не дають відповіді на питання, навіщо впроваджувати у діючу сьогодні систему ідентифікації та реєстрації тварин низку посередників. Як і у випадку з “оціночною схемою”, зайві ланки у відносинах громадян з державною базою даних, яка створена та функціонує за рахунок бюджетних коштів, жодної практичної функції не виконують, а лише створюють високі корупційні ризики.

Законопроєктом не визначено, хто такі “агенти з ідентифікації”. Також документ не визначає хто, у якому порядку та на яких умовах отримає такі повноваження.

Єдиним шляхом для внесення до Єдиного державного реєстру інформації про ідентифікованих тварин стане використання “авторизованих баз даних тварин”. У законопроекті зазначено, що порядок їх авторизації визначається Кабміном. Однак жодних принципів здійснення такої авторизації, зокрема, недопущення при цьому обмежень конкуренції, не визначено.

Автори законопроєкту № 3796 стверджують, що його прийняття не потребуватиме додаткових витрат з Держбюджету. Це не відповідає дійсності. Адже нині ідентифікація та реєстрації тварин є платними процедурами, а закон “Про ідентифікацію та реєстрацію тварин” передбачає обов’язкове відшкодування державою витрат власників тварин наці процедури.

“Ліга антитрасту” вже направила скарги на законопроєкт №3796 до НАЗК та АМКУ.

Джерело: Прямий