Єдиному Олімпійському чемпіону в області присвоїли звання “Почесного громадянина Черкащини”

11 Вересня 2020 19:13

Олімпійському чемпіону Ігор у Токіо 1964 року Андрію Хімічу присвоїли звання почесного громадянина Черкащини. За таке рішення сьогодні проголосували депутати обласної ради.

Андрій Хіміч здобув золоту олімпійську нагороду в Токіо в далекому 1964 році. Це було перше олімпійське «золото» для Черкащини. З того часу він залишається єдиним Олімпійським чемпіоном в області. Андрій Іванович своїми спортивними перемогами прославив наше місто далеко за його межами, багато років присвятив спорту та вихованню молодого покоління.

Андрій Хіміч народився 14 грудня 1937 року. Навчався у Черкаському педагогічному інституті. Після інституту працював у Черкаській ДЮСШ і тренером із веслування ЦР ДСТ «Авангард». У складі збірної СРСР виборов золоту медаль у змаганнях із веслування на каное під час Олімпійських ігор у Токіо. Був тренером збірної СРСР, а згодом і збірної Болгарії з веслування на байдарках і каное. З 1985 року переїхав у Чорнобай і працював тренером секції веслування понад 10 років.
Андрій Хіміч – чемпіон ХVIII Олімпійських ігор 1964 року м. Токіо (Японія), багаторазовий чемпіон Європи, багаторазовий чемпіон світу, заслужений майстер спорту, заслужений тренер СРСР, заслужений тренер Республіки Болгарія з веслування на каное. Почесний громадянин міста Черкаси, Почесний громадянин смт. Чорнобай, Почесний громадянин с. Руська Поляна.