На Черкащину суне суттєве похолодання

14 Вересня 2020 18:00

Осінь обережно прокладає свої стежки: зменшилась висота сонця, коротшають дні та холоднішають ночі. В умовах тривалого періоду антициклональної погоди відмічаються значні добові перепади температури повітря. На ранок 13 вересня мінімальна температура у Черкасах була +3º, а на висоті 2 см від поверхні ґрунту +1º. Денні максимуми ще досягли 26-29º.

Але основною «ложкою дьогтю» цього антициклону є збереження тривалого дефіциту опадів, зазначають в Черкаському обласному гідрометеоцентрі.

Смілянщина – антилідер по кількості опадів, з початку року випало менше 50% норми опадів. Останні ефективні дощі були 2 місяці тому. Грунт висох на 1 метр.

Засуха також зневоднює річки. На р. Тясмин у створі гідропосту рівень води 144 см, що на 1 см нижчий за найменший багаторічний рівень.

Складна ситуація із рівнем ґрунтових вод – вони одні з найнижчих за весь період спостережень. У Звенигородському районі – найбільш низькі рівні залягання ґрунтових вод із 2006 р. І в додаток – у лісах області утримується надзвичайний 5 клас пожежної небезпеки.

За прогнозом, нині Черкащина намагається накопичити якомога більше тепла перед суттєвим похолоданням. Наш регіон на межі сухого сонячного західного антициклону та прохолодного циклону з північного сходу. Поки що антициклон не допускає у наші широти ані дощові хмари, ані осінній холод. Тому нічна температура очікується в межах 7-12º, а денна 22-27º.

У середу-четвер 16-17 вересня з утворенням локального циклону над Балтикою, циркуляція повітря стане більш активною і тимчасово зміниться із північної на південну. Тому потепліє на 2-3º як вдень, так і вночі.

Із проходженням холодного фронту в п’ятницю 18 вересня на нас чекають несуттєві дощі та зниження температури вдень лише до 16-18º, а вночі до 1-3º. Проте інтенсивність похолодання буде уточнюватися.

Звісно, попереду ще будуть комфортні вересневі дні, але вже в категорії «кліматична осінь» і «бабине літо».