Де карантинні обмеження? Учні з Чигиринщини їздять у школу в забитому ПАЗику

21 Вересня 2020 20:00

На навчання – стоячи і в переповненому автобусі. Так щодня до Медведівської школи, що на Чигиринщині, добирається сотня дітей.

Батько однієї з учениць, Назар Ларіненко, розповів журналістам, що хвилюється за безпеку доньки – хоча усі діти в масках, карантинні обмеження не дотримуються. Замість 21 пасажира, як це передбачено постановою Міністерства охорони здоров’я, у шкільному автобусі перевозять 46 дітей.

“Коли ти заходиш, то там уже весь автобус дуже забитий. Дуже. Там не проштовхнуться майже”, – розповіла “Суспільному” п’ятикласниця Софія.

З Івківців о 08-й її та ще одну ученицю забирає шкільний автобус. Однак він під’їжджає уже переповнений.

За постановою Міністерства охорони здоров’я зараз кількість дітей в автобусі не може бути більшою, ніж місць для сидіння.

За словами директорки Ірини Казначей, вранці до Медведівської школи їздить близько 46-ти учнів, і це – порушення. Однак зробити нічого не можуть, тому що замість трьох автобусів, мають лише два. Придбати ще один мали за держпрограмою:

“Автобус новий ми не отримали, ні коли ми були у складі Чигиринського району, ні коли стали у ОТГ Медведівській. Це перенаповнення автобуса спричиняє те, що ми наражаємо дітей на небезпеку”.

До школи підвозять 100 дітей з п’яти населених пунктів. Частина з них проживає у Медведівській ОТГ. Є діти і з сусідньої Чигиринської громади, зазначила директорка. Тому вважає, що придбати автобус мають спільно.

Керівник Чигиринської громади Віктор Харченко та Медведівської Олексій Лавріненко від коментарів відмовилися, аргументуючи це тим, що вони на виїздній нараді.

Як пояснила очільниця обласного управління освіти Ольга Чепка, це питання і громада, і школа мали вирішити до початку навчального року. Автобус могли б придбати за державною програмою. Але для цього половину суми має спрямувати Медведівська ОТГ, та грошей на автобус не дає. Нині відповідальність за безпеку дітей на очільнику громади.