У Черкасах викликали поліцію, коли у дворі з’явилися паркан і лава від кандидата

8 Жовтня 2020 20:00

7 жовтня в Черкасах за адресою вул. Благовісна, 341 чоловіки в кашкетах з логотипами ВО “Батьківщина” та в жилетках і футболках із логотипами партії встановлювали в дворі паркан та лаву. Роботи велися за підтримки кандидата в депутати до Черкаської обласної та міської рад, чинного депутата Черкаської міської ради, очільника обласного осередку партії ВО “Батьківщина” Юрія Тренкіна. ОПОРА викликала поліцію через ймовірний непрямий підкуп виборців.

facebook.com/anjela.kotova

Чоловіки, котрі виконували роботи зі встановлення лавки та паркану розповіли спостерігачам ОПОРИ, що роботи виконуються за рахунок кандидата в депутати Юрія Тренкіна та партії “Батьківщина”. Про це також свідчили банери кандидата на місці робіт, друкована агітаційна продукція (газети і листівки) на місці їх виконання, написи на кашкетах та футболках робітників, а також напис на секціях паркану “від Юрія Тренкіна”.

Окрім того чоловіки розповіли, що в мікрорайоні Митниця працює п’ять подібних бригад. А власне їхнім завданням було встановити в цьому дворі паркан і дві лави, а в подальшому ще й гойдалку.  Більше про це, з їхніх слів, має знати голова ОСББ, котрого, втім, на місці не виявилось.

facebook.com/anjela.kotova

Сам же Юрій Тренкін в коментарі ОПОРІ заявив, що роботи виконують небайдужі люди, які вирішили з власної ініціативи його підтримати:

“Жодної бюджетної, чи партійної копійки там не витрачено, – запевнив кандидат. – На багатьох адресах працюють люди які мені допомагають. Жодної копійки я їм не платив. Люди працюють на добровільній основі, – додав він.

Представники ОПОРИ викликали на місце подій поліцію, позаяк у таких діях наявні ознаки непрямого підкупу виборців.

“Згідно з ч. 6 ст. 57 Виборчого Кодексу передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів […] пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців”, – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області Захар Колісніченко.