У центрі Черкас по черзі стояли собор, пальма і Ленін (фотофакт)

26 Вересня 2014 12:04

Півстоліття тому площу в центрі Черкас прикрашала пальма. Згодом на її місці встановили пам’ятник Леніну. Про це журналу “Країна” розповів черкащанин 56-річний Назар Обідзінський.

“На початку 1960-х на центральній площі Черкас, що так і називалася – Центральна, почали встановлювати пальму, – розповідає Обідзінський. – Її виносили зранку з Будинку Рад у великій діжці, вкопували у клумбу, а на ніч забирали. Так тривало все літо. Зимувала десь у тепличних умовах. Мене сфотографував біля пальми на свій ФЕД-2 батько 1961-ого – я мав тоді 3 роки. Коли показую фото знайомим, ніхто не вірить, що зроблене в Черкасах.

SONY DSC

Пригадую, 1965-ого, коли я пішов до школи, пальми вже не було. Через два оки урочисто відкрили гранітну брилу з написом “Тут буде споруджено пам’ятник В. І. Леніну Закладено в день 50-річчя УРСР”. Минуло ще три роки, і встановили пам’ятник – 7 метрів заввишки, разом із постаментом. По краях площі висадили берези – казали, привезли їх із Ульяновська. Тоді ж площу перейменували на Леніна”.

Пам’ятник демонтували в листопаді 2008-го. Спочатку зняли верхню частину фігури. Більш як тиждень посеред майдану стояли ноги вождя пролетаріатую Площу перейменували на Соборну – так вона називалася до радянської влади, бо тут був храм святого Миколая. Три роки тому її реконструювали, встановили фонтани. Центр майдану, де стояли собор, потім пальма і пам’ятник Ленінові, досі порожній.

“Коли зараз комуністи виступають із закликами повернути Леніна на площу, як було раніше, каже: нехай. Але щоб він обов’язково стояв на пальмі, бо вона тут теж була. Маю доказ – власне фото”, – зауважує Обідзінський.