Кабмін пропонує економити на допомогах при народженні дитини

2 Квітня 2014 11:47
mukachevo.net

mukachevo.net

Експерти сумніваються, що Кабміну вдасться суттєво зекономити, якщо будуть прийняті зміни щодо розміру та правил виплат допомоги на дітей.

Так, серед планів уряду – впровадження єдиної суми за народження малят. А ще – скасування допомоги з догляду за дитиною. У Кабміні стверджують: такі кроки непопулярні, але вимушені. Нововведення, у разі прийняття, набудуть чинності з 1 липня цього року.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK.

У департаменті соціального захисту ЛОДА сподіваються, що на дітях економити доведеться недовго, адже батькам матеріальна допомога справді потрібна.

«Згідно з планами окремого виду, як допомога до трьох років, не буде. Щодо допомоги при народженні, то її пропонують виплачувати таким чином: перший транш становитиме 10 тисяч гривень. А надалі упродовж трьох років мама отримуватиме по 860 гривень щомісяця», – пояснює заступник директора департаменту соціального захисту ЛОДА Оксана Яковець.

Економісти та депутати урядову ініціативу оцінюють по-різному.

«Такі рішення – дуже важкий крок. Але, на мою думку, обрали не найкращий варіант. Ми повинні думати не тільки про бюджет, але й про демографічну ситуацію в Україні», –коментує ініціативу заступник голови парламентського комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат Павло Розенко.

«Зараз за народження першої дитини передбачається понад 30 тисяча гривень, другої – понад 60 тисяч. Якщо ж приймуть зміни, то допомога на немовлят, незалежно від того, скільки у сім’ї дітей, становитиме 41 тисячу, – говорить економіст Андріан Фітьо. – Тобто за нового варіанту при народженні двох дітей втрати у сумі для батьків будуть, але не надто. Відтак економити уряд буде здебільшого на народженні третьої дитини. Та навряд чи ця економія буде дуже суттєвою».

Нагадаємо, що допомога після народження першої дитини зараз становить понад 33 тисячі гривень, після другої – більш як 66, а після третьої – понад 132 тисячі гривень.

Згідно ймовірних змін, допомога при народженні немовляти становитиме 41 тисячу 280 гривень. Відтак, країна заощадить понад чотири мільярди на рік.