“Наші під куполом”: як відпрацювали минулий пленарний тиждень нардепи з Черкащини

13 Квітня 2014 20:02
volynnews.com

volynnews.com

Минулого тижня Верховна Рада розглянула низку законопроектів, важливих для суспільно-політичного життя України, деякі з них стали законами.

Проаналізуємо найважливіші з них та дізнаємося про позицію народних депутатів, які представляють під куполом українського парламенту Черкащину.

Отже, 8 квітня Рада 231 голосами підпримала проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України) №4524-1. Тим самим, посилено відповідальність за вчинення злочинів проти національної безпеки. Зокрема, відтепер умисні дії,  вчинені  з  метою зміни  меж  території  або державного  кордону  України  на порушення порядку,  встановленого Конституцією  України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій будуть каратися позбавленням воли на строк від трьох до п’яти років (раніше обмеженням   волі  на  строк  до  трьох  років  або позбавленням волі на той самий строк).

Голосування черкаських депутатів:

Ірина Геращенко (фракція УДАР) – відсутня;

Анатолій Гриценко (позафракційни) – за;

Леонід Даценко (“Батьківщина”) – за;

Микола Томенко (“Батьківщина”) – за;

Юрій Сиротюк (“Свобода”) – за;

Михайло Поплавський (група “Суверенна європейська Україна”) – за;

Віктор Тимошенко (група “Суверенна європейська Україна”) – відсутній;

Володимир Зубик (група “Суверенна європейська Україна”) – відстуній;

Валентин Ничипоренко (група “Економічний розвиток”) – за;

Геннадій Бобов (група “Економічний розвиток”) – відсутній;

Антон Яценко (група “Економічний розвиток”) – за.

Того ж дня, 8 квітня депутати прийняли проект Закону про відновлення довіри до судової системи України (№4378-1), за проголосували 234 парламентарі. На думку авторів, цей закон дозволить відновити довіру до судової влади в Україні, здійснити справжню, а не формальну люстрацію суддівського корпусу, запобігши проявам корупції в системі судової влади.

Загалом, “закон про люстрацію суддів” підтримали всі черкаські депутати з числа тих, хто був присутнім у сесійній залі (Микола Томенко, Леонід Даценко, Михайло Поплавський, Анатолій Гриценко, Валентин Ничипоренко, Геннадій Бобов, Юрій Сиротюк). Решта обранців (Ірина Геращенко, Геннадій Бобов, Володимир Зубик і Віктор Тимошенко) – були відсутніми.

10 квітня серед інших 226 голосами народні депутати прийняли Закон про здійснення державних закупівель (№4587). Закон, який фактично ліквідував процедуру закупівлі в одного учасника в тій формі, в якій вона існувала – коли закуповували товари, роботи і послуги тільки в того учасника, якого визначав чи то прем’єр, чи то Президент, а також передбачив суттєве скорочення термінів державних закупівель, підтримали Леонід Даценко, Микола Томенко, Юрій Сиротюк, Михайло Поплавський, Валентин Ничипоренко, Віктор Тимошенко. Ірина Геращенко, Анатолій Гриценко, Геннадій Бобов, Антон Яценко під час голосування були відсутніми у сесійній залі.