“Під наклейкою крашанка задихається”, – майстриня-писанкарка Ольга Мартинова

17 Квітня 2014 18:27

002На Черкащині віддавна найбільш уживаними візерунками  для писанок були безкінечники, ружі та ромби, говорить народна майстриня, голова Черкаського обласного відділеня Національної спілки майстрів України Ольга Мартинова.

“Сьогодні малюємо писанки так, як 200 років тому. Жодної моди в традиційному мистецтві бути не може. Писанка – це молитва і все, ні додати, ні відняти. На писанках малюють знаки, які відповідають традиціям краю. На Черкащині – безкінечник, як символ безкінечності життя, поколінь від дідів до правнуків, ружу – знак притягування космічної енергії, знак небесних світил Сонця й Місяця, ромб із крапкою – знак засіяного поля, символ родючості, плодючості і разом із тим жіночого начала”, – розповідає Ольга Михайлівна.

DSC08800_новый размерЗа її словами, в українській орнаментиці немає поганих знаків, тільки хороші, які працюють на позитив:

“На мою думку найкращий – це так звані “божі ручки”, я дуже люблю цей символ-оберег захисту.  Він виглядає як лапка з трьох пальчиків, вписана в трикутники”.

А от популярні зараз наклейки на великодні яйця, які імітують візерунки писанки, майстриня категорично не рекомендує використовувати.

“Під поліетиленом яйце “задихається” і його їсти вже не можна. Як на мене, краще фарбувати крашанки цибулинням. А щоб прикрасити – нав’язати перед фарбуванням ниточок, листочків… Бо те, що ми маємо їсти свячене в церкві, має бути тільки натуральне і “живе”. Ні наклейки, ні штучні барвники не раджу застосовувати”, – зауважила Мартинова.