“Віва, темники!”: черкаські нардепи підтримують суспільне мовлення, але й не проти залежних ЗМІ?

18 Квітня 2014 14:15
novezakarpattya.com

novezakarpattya.com

Два законопроекти, які стосуються роботи українських ЗМІ, розглядала Верховна Рада України 17 квітня. І якщо Закон України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України” (реєстраційний номер 1076) було прийнято 243 депутатами, то законопроект  про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації (реєстраційний номер 2600) не знайшов підтримки у парламенті.

Ідея роздержавлення державних і комунальних ЗМІ  не надихнула фракції ВО “Свобода”, КПУ і “регіоналів”. За законопроект проголосувало тільки 204 нардепи.

“Я переконаний, що цей парламент не сьогодні, так завтра повернеться до цього законопроекту, оскільки не лише марнотратством, а і цинізмом можна назвати те, коли чиновники на районному та обласному рівні, у відомствах та міністерствах керують через своїх людей “бойовими газетними листками” за гроші платників податків”, – зауважив голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації  Микола Томенко.

На його думку, вони можуть випускати газети, згідно з чинним законодавством, якщо будуть фінансувати їх з власної кишені або шукати спонсорів для їх фінансування. “Але витрачати сотні мільйонів бюджетних гривень на інформування про “геніальні” рішення і дії чиновників – неприпустимо”, – переконаний голова Комітету.

У принципі, щодо “темників” у ЗМІ позиція народних депутатів, які представляють Черкащину у Верховній Раді, суголосна з позицією фракції.   Як видно з результатів голосування, викладених на сайті Ради, наші парламентарі голосували так:

Ірина Геращенко (фракція УДАР) – за;

Анатолій Гриценко (позафракційни) – відсутній;

Леонід Даценко (“Батьківщина”) – за;

Микола Томенко (“Батьківщина”) – за;

Юрій Сиротюк (“Свобода”) – не голосував;

Михайло Поплавський (група “Суверенна європейська Україна”) – за;

Віктор Тимошенко (група “Суверенна європейська Україна”) – за;

Володимир Зубик (група “Суверенна європейська Україна”) – відсутній;

Валентин Ничипоренко (група “Економічний розвиток”) – за;

Геннадій Бобов (група “Економічний розвиток”) – відсутній;

Антон Яценко (група “Економічний розвиток”) – за.

Що стосується закону “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України”, який той же Томенко назвав історичним, то його підтримали всі згадані вище черкаські народні депутати, за винятком хіба що Володимира Зубика, Геннадія Бобова та Анатолія Гриценка, які були відсутні в сесійній залі (результати голосування тут).