На Смілянщині юні патріоти змагаються у “Джуру”

19 Травня 2014 08:59
oda.ck.ua

oda.ck.ua

На Смілянщині  II етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Учасники семи команд з усієї Черкащини виборюють звання кращого. Так, на вишкіл у Тернівську Січ прибули команди з Кам’янщини, Катеринопільщини, Тальнівщини, Шполянщини, дві зі Смілянського району та з м. Сміла.

Джури – це добровільні помічники козаків. Тож ініціатори змагань вірять у відродження традицій серед учасників. Гра «Сокіл» («Джура») проводиться у 3 етапи (районний або міський, обласний та всеукраїнський), кожен з яких розрахований на проведення в 1 рік. Учасники беруть участь в 11 видах змагань, серед яких: «Впоряд» – стройова підготовка; «Народна боротьба «Навхрест» – українська народна боротьба-гра на «дужання»; стрільба (з пневматичної гвинтівки); «Рятівник» – надання першої долікарської допомоги; змагання з теоретичних знань та ін. Команда складається з 8 осіб, поміж яких має бути не менше 2  дівчат.

На Черкащині гра набула поширення у 2010 році – тоді було проведено її перший етап, у 2011 – другий. Перемогу здобула команда «Терен» Тернівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Смілянської районної ради. 2 роки  команда «Терен» брала участь у Всеукраїнському етапі гри, де здобула одне перше та два третіх місця в різних етапах. Минулого року «Терен» представляла Черкащину на Всеукраїнському зльоті, де здобула вже 4 кубки переможців. Того ж 2013 року був проведений перший (районний) етап гри «Джура». І ось другий етап.
По завершенню урочистої частини джури отримали відповідні  настанови та рушили на змагання. Тим часом в Тернівській школі гостям представили новий історико-етнографічний музей козацтва, створений з метою систематизації та популяризації пам’яток козацької епохи, у стінах якого відтворили життя і побут наших предків.