Білоруський опозиціонер розповів золотоніським школярам про реалії в країні “бацьки” (відео)

20 Травня 2014 09:46

З нагоди 153-ої річниці перепоховання Тараса Шевченка Черкащиною мандрують вітчизняні майстри пера: Національна спілка письменників України організувала турне шевченковими місцями, об’єднавши представників різних регіонів країни.Золотоніську гімназію відвідали голова столичного творчого об’єднання дитячих письменників Анатолій Качан, закарпатський прозаїк та поет Василь Густі, українська поетеса Галина Тарасюк і засновниця авторської українознавчої школи Марія Чумарна. Спеціальний гість – відомий  білоруський поет, прозаїк, політик-опозиціонер, лідер громадської кампанії «Говори правду!» та політв’язень Володимир Некляєв.

20141905173042

Він висловив своє задоволення відвідуванням навчального закладу та живим спілкуванням з дітьми, адже на своїй батьківщині такої нагоди давно вже не має.

“Мене не пускають до шкіл, гімназій. Всі мої твори у шкільних та інститутських програмах викреслили, книги з бібліотек позабирали, моє ім’я ніде не згадується”, – розповідає про сучасні білоруські реалії Некляєв.

“Нещодавно у Мінську, йдучи вулицею зі своїм товаришем та розмовляючи білоруською мовою, мене зупинили, по-вашому, “беркутівці” і категорично наказали – “розмовляйте нормальною мовою”, – додає письменник. – Що таке душа? Це наша вітчизна, наша мова, наші предки. І ось за це сьогодні стоїть Україна. Саме за душу, а не якісь там союзи. А якщо Україна вистоїть, то вистоїть і Білорусь”.

Після офіційного заходу Володимир Некляєв зазначив, що дуже вражений поїздкою до Золотоноші та до місцевої гімназії. За його словами, в білоруських школах такого вільного польоту дитячої творчості та думки годі шукати.

«У мене постійно лунала одна думка: якщо ви змогли, то й ми зможемо. Інакше ніяк», – резюмував гість з Білорусі.

Нагадаємо, Некляєв на минулих президентських виборах Білорусі в якості кандидата на найвищий пост від демократичних сил був засуджений нібито за організацію масових заворушень на три роки ув’язнення. Взимку ж цього року він відвідав Майдан, де заявив, що українські події – це надія для всієї Білорусі.