У день виборів на “Сцені людства” йшла вистава за найзагадковішим твором Шевченка (фото, відео)

26 Травня 2014 10:00

Минуло три дні IХ Міжнародного  фестивалю “Сцена людства” в Черкаському обласному академічному музично-драматичному театрі. Глядачі вже побачили драму  “Грозу” в постановці Тбіліського державного академічного російського драматичного театру та історичну ретроспективу “Стіна” Львівського драмтеатру.
У день виборів, 25 травня, на “Сцені людства” йшла містерія за поемою Тараса Шевченка “Великий льох” режисера Олександра Дзекуна. У репертуарі Черкаського театру ця вистава з’явилася у 2004 році, але нині, в період фактичної війни між Україною й Росією, набула особливої актуальності й гостроти.

DSC02028_новый размерDSC02078_новый размерDSC02116_новый размер

“Великий льох” вважається найзагадковішим твором Шевченка й водночас найповніше виражає тогочасний світогляд поета, його політичне бачення відносин між Москвою, Польщею та Україною. Ці відносини він переніс із побутового й реального плану у план внутрішній, духовний, з політичного в історіософічний та релігійний. Що за скарби заховані у Великому льосі? Це не те, заради чого “москалики… могили вже розривають”, це скарби духовні: патріотизм, моральна і фізична невмирущість української нації, легендарна віра в перемогу, релігійне почуття”, – пише про Шевченкову містерію культуролог Лариса Брюховецька.

DSC02250_новый размерDSC02260_новый размерDSC02401_новый размерDSC02408_новый размер

Загалом, як відзначає директор Черкаського театру Володимир Осіпов, ажіотаж на фестиваль “збили” підготовка до виборів та власне день виборів.

“Аншлагів поки що ми не спостерігаємо, але думаю, що це синдром виборів. Із понеділка очікуємо глядачів на порядок більше і чекаємо аншлагів, – сказав Осіпов. – Фестиваль відкривали грузини з прекрасною виставою “Гроза”, глядачі її зустрічали дуже тепло. Як для театральної публіки, власне акторів театру це була дуже повчальна робота у сенсі продемонстрованої доскональної акторської гри, режисерської роботи, вирішення сценічного простору й актуальності теми”.

У понеділок, 26 травня, на “Сцені людства” о 18.30 Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.В. Гоголя представить комедію-водевіль на 2 дії “Ханума”.