Черкаські колекціонери надали антикварні картини для унікальної виставки (фото)

28 Травня 2014 21:07

Унікальна колекція живопису відкрилася сьогодні для огляду у Черкаському обласному художньому музеї. В експозиції “Ювілейного вернісажу” – різножанрові роботи західноєвропейського малярства кін. 19 – поч. 20 ст.  та картини сучасних українських митців. Антикварні картини надали небідні черкащани зі своїх приватних колекцій. Усі полотна через два тижні буде продаватися на аукціоні, який називають першими в Черкасах торгами живопису.

DSC04116_новый размерDSC04133_новый размер

“Аукціон буде проходити 14-15 червня в готельно-ресторанному комплексі “Апельсин”. Сьогоднішня виставка – передаукціонна. Всі картини, сподіваюся, продадуться. “Апельсину” виповнюється 50 років і до цієї річниці ми приурочили аукціон. Буде проведено фахову оцінку полотен, її робить спеціальна фірма, яка й буде проводити торги”, – каже старший менеджер комплексу Валентина Піскун.

DSC04141_новый размер

За словами директора музею Ольги Гладун, антикварні картини з “Ювілейного вернісажу” широка публіка бачить уперше, адже полотна перебували у приватних колекціях і ніде не виставлялися. До раритетних зразків живопису складено сертифікат.

"Морська гавань" Кауфмана - перлина виставки

“Морська гавань” Кауфмана – перлина виставки

“Виставку можна назвати діалогом двох століть. Так вийшло, що більшість антикварних робіт датуються рубежем 19-20 ст. А картини черкаських художників – межа 20-21 ст. Ви можете побачити, як за ці 100 років час змінилася художня мова, манера живопису, живописна культура, – розповідає старший науковий працівник музею і куратор “Ювілейного вернісажу” Ольга Подосьонова. – Більшість авторів давніших полотен лишилися невідомими. Але є відкриття: це робота “Морська гавань” видатного австрійського художника, майстра пейзажу Карла Кауфманна (поч. 20 ст.). Він прославився картинами з військовими редутами, видами Константинополя, Зальцбурга, Відня й Венеції. Його роботи зберігаються в “Бельведер музеум” у Відні і є постійними учасниками аукціонів “Сотбі” і “Крісті”. Це перлина в нашій колекції. І те, що черкаська публіка зможе побачити живописця такого рівня – знаково”.

DSC04159_новый размер+

Інша перлина “Ювілейного вернісажу” – пейзаж “Дорога в лісі” Івана Рашевського (друга половина – початок 20 ст.). Художник був земляком Іллі Рєпіна, вони дружили. Представлена в черкаському музеї робота Рашевського особливо цінна в контексті того, що багато картин художника було втрачено під час Великої вітчизняної війни.

Свої картини для виставки (і подальшого аукціону) надали черкаські художники Тетяна Касьян, Віктор Олексенко, Іван Бондар, Олена Руднєва, Анна Василенко (на фото внизу).

DSC04170_новый размер

Фото – Сергія Черкасова