“Сніданок із ворогом” кримського режисера-переселенця черкащани побачать вже на тому тижні (відео)

30 Травня 2014 14:28

1401429617_afisha“Сніданок із ворогом” – виставу з такою назвою зараз ставить у Черкасах кримський режисер-біженець.

Це сучасна адаптація п’єси Фернандо Аррабаля, написана під враженнями від громадянської війни в Іспанії. А от Сімферопольському митцю Антону Романову цей твір нагадав події у Криму, які йому довелося пережити самому. Про це йдеться в сюжеті “Подробностей”.

Наплічник з речами та ноутбук – це все, що Антон встиг прихопити із собою з Сімферополя. Він приїхав до Черкас у березні і майже місяць жив у комуналці. Згодом місцева влада винайняла для молодого режисера однокімнатну квартиру.

Хлопець каже, жити можна. Але сумує за домівкою, там у нього залишилися рідні, друзі та власне житло.

Антон показує копію заяви про відмову від Російського громадянства. Псевдо-референдум та окупація розділили його життя “на до” та “після”. У Криму режисер допомагав українським військовим і до кінця залишався патріотом. За це російські спецслужби “призначили” його “членом Правого сектору” та хотіли арештувати. Антон був змушений тікати.

Антон Романов, режисер з Криму: “Це 100% була окупація, і з самого початку ніхто з нас не сумнівався, що це війська РФ Тоді нам говорили, що це на два тижні, нехай все вляжеться. Ми виїхали, а зараз зрозуміло те, що не вляжеться. Там затримали деяких осіб, моїх друзів, вони зараз в ФСБ, і, здається, від туди вони вже не вийдуть”.

Сюди, до Черкас, біженця-режисера запросили друзі. Вони допомогли з грошима на перший час і з роботою.

Сергій Проскурня, художній керівник черкаського обласного драматичного театру: “Ми його знали, як великого патріота України, не зважаючи на те, що він росіянин за походженням, але він вчився в Харкові в театральному інституті і він всотав в себе якісь ідеї і людина надзвичайно просвітлена і чиста”.

Це репетиція вистави “Сніданок з ворогом” за комедійною п’єсою Фернандо Аррабаля “Пікнік”. У ній описано події громадянської війни в Іспанії. Антон Романов адаптував твір до сучасних українських реалій. Прем’єра вистави відбулася у вже окупованому Сімферополі.

“Те, що відбувалось у нас в Криму, у нас сприйняли це дуже так … тобто відчувалося, що це про нас і це про те, що відбувається на вулицях, це про те, що відбувається зараз з нами і тому глядач реагував досить болісно… хоча, насправді це комедія”.

Там, у Криму, герої вистави розмовляли російською. На Черкаській сцені будуть українською. Материкова Україна зможе побачити “Сніданок з ворогом” вже 5 червня.