На одній сцені студенти поєднали “Гайдамаків” і Майдан

1 Червня 2014 14:00
www.dniprowazirka.com

www.dniprowazirka.com

Нещодавно студенти четвертого курсу режисерського відділу Канівського училища культури і мистецтв підготували подарунок жителям Канева – прем’єру вистави за мотивами поеми Т.Г. Шевченка “Гайдамаки”.

Студенти дуже хвилювалися, адже до прем’єри вони готувалися три місяці. Цей спектакль є їхньою дипломною роботою.

У виставі переплелися дві сюжетні лінії: перша – розгортання селянського повстання проти панів, друга – особисте життя наймита Яреми, якому набридає знущання панів над простим людом, і він вирішує залишити свою кохану дівчину Оксану та стати гайдамакою.

Канівські студенти  креативно підійшли до постановки поеми, відтворюючи історичні події 1768 р. в Україні та поєднуючи їх з подіями, які відбулися через 246 років вже в сьогоднішній Україні у 2014 р., тобто з подіями на Майдані. Образи Яреми та Оксани є втіленням сьогоднішньої молоді, яка не стерпіла знущання можновладців і вийшла відстоювати свої права на Майдан Незалежності. Епізоди з життя гайдамаків переплітаються з відеофрагментами з Майдану, коли правоохоронці стріляли по майданівцях. У такі моменти глядацька зала завмирала в напруженні, а на очі наверталися сльози. Протягом спектаклю на сцені періодично з`являвся молодий Тарас Шевченко і віршами розповідав про події, які відбувалися. Студенти грали, ніби це був їх останній раз – відчайдушно, емоційно і яскраво.

По завершенню зал встав й аплодував стоячи. Опісля до слова запросили в.о. міського голови Олександра Скорину, який привітав студентів із прем`єрою і подарував “Кобзар” Т.Г. Шевченка.