“Сніданок з ворогом”. Комедія-прем’єра Черкаського театру, від якої хочеться плакати (фото, відео)

2 Червня 2014 21:20

Абсурдистську комедію Фернандо Аррабаля “Пікнік”, написану в 1953 році під враженням від громадянської війни в Іспанії, через 60 років переосмислив і поставив на сцені Черкаського академічного обласного театру ім. Шевченка режисер-переселенець із Сімферополя Антон Романов. “Сніданок з ворогом” – так комедія про війну зветься тепер. Прем’єру покажуть 4, 5, 17 червня на малій сцені театрі.

DSC06933_новый размер

Ця вистава – про безглуздя війни з точки зору маленької людини. Героїв усього п’ятеро: вояка, його батьки, які приїздять недільного ранку до нього на передову на пікнік (з кримським вином, бутербродами з салом і тістечками!), ворог, що на дозвіллі крутить паперові квіти та дивна дівчина в білому. Вистава завершується в той момент, коли герої знаходять начебто дуже простий спосіб зупинити цю нікому не потрібну війну: “Ти говориш всім солдатам вашої армії, що солдати супротивника не хочуть воювати, і ви кажете те ж саме своїм друзям. І всі повернуться додому”.

DSC06945_новый размер

“Це була остання моя вистава в Сімферополі. На жаль, театр закрився і я вимушений був поїхати із Криму. Ми зіграли її тричі під час окупації і це було дуже болісно для глядача, тому що всі розуміли: це про нас, про те, що відбувається на вулиці, – розповідає Романов. – Вистава, як на мене, дуже на часі. Вона зараз дуже потрібна.  У зв’язку з тим розколом в країні, який відбувається на південному сході України. У зв’язку з окупацією і анексією Криму. У зв’язку з військовою агресією з боку Росії”.

DSC06983_новый размер

Режисер каже, що виставу адаптували спеціально для черкаського глядача:

“Спочатку ми думали її робити, обігравши російсько-кримськотатарське питання. Потім, коли почалася окупацію Криму, ми вже робили російсько-російське питання, тому що насправді в Криму ворогами були російськомовні і російськомовні, україномовних там не було. Ставили виставу, зважаючи на ситуацію в Криму. Скажімо, день народження героя там у нас було 16 березня – день Кримського референдуму. А тут, у Черкасах, я вже переклав більшість виставу українською, дещо поміняли. День народження стало 25 травня”.

DSC07001_новый размерDSC07063_новый размер

Завтра, 3 квітня, виставу покажуть черкаській Самообороні і Правому Сектору. Ідея належить в.о. художнього керівника театру Сергію Проскурні, та режисеру вона дуже сподобалася.

“Насправді це вистава про них. У виставі є дуже лячні для нас моменти, як вони їх сприймуть? Сподіваюся, все буде гаразд”, – додає Антон.

SONY DSC

“Сніданок з ворогом” присвятили українським режисерам Олегу Сенцову, який утримується ФСБ Росії за підозрою в тероризмі й Павлу Юрову, наприкінці квітня той зник у Слов’янську.