Нардеп закликав після 10 червня не допустити варварства в рибальстві

6 Червня 2014 10:41
agravery.com

agravery.com

Під час прес-конференції, присвяченої проблемам рибальства в Україні, народний депутат Микола Томенко закликав після 10 червня, коли завершується період нересту, не допустити варварства у рибальстві.

“У ХХІ столітті в Україні процвітає варварське рибальство та мисливство, якого не було навіть у Середньовіччі. Тому наше завдання – повернути Україну до цивілізованого лову риби і полювання”, – зазначив народний депутат.

Він нагадав, що був серед авторів змін до Закону “Про тваринний світ” (щодо посилення заходів по боротьбі з браконьєрством), які були ухвалені у Верховній Раді ще у 2011 році. Цим Законом заборонено виготовлення, збут і застосування браконьєрських знарядь (отруйних принад, колючих, давлячих та капканоподібних знарядь лову, електровудок, вибухових речовин, пташиного клею та монониткових сіток). Крім того, на законодавчому рівні була закріплена заборона на ввезення в Україну капканів, монониткових сіток і електровудок, які використовуються виключно з браконьєрською метою, а також введена кримінальна відповідальність за використання вибухових отруйних речовин та електровудок.

Натомість, Микола Томенко зауважив, що на сьогодні маємо серйозні проблеми з виконанням цього Закону через відсутність чіткої системи контролю та порівняно невеликих штрафів за порушення цих норм. Він також наголосив на необхідності максимального інформування органів влади, населення, зокрема, продавців ринків, про те, що згадані вище знаряддя для вилову риби та полювання перебувають під забороною законодавства вже три роки, а за їх розповсюдження і використання передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Також Микола Томенко повідомив, що він разом з Андрієм Тягнибоком є співавторами законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу (№ 4004) стосовно розширення сфери відповідальності за браконьєрство, зберігання та використання заборонених знарядь лову, а також висловив сподівання, що він буде ухвалений парламентом найближчим часом.

Для прикладу, Микола Томенко звернув увагу на необхідність заборони реклами та продажу браконьєрських рибальських та мисливських приладів в Інтернеті, адже на сьогодні у мережі багато рекламних оголошень заборонених до продажу та використання знарядь лову – електровудок, монониткових сіток тощо.