Дощ на Трійцю – чекай багато грибів і теплу погоду

8 Червня 2014 08:47
about-ukraine.com

about-ukraine.com

Сьогодні – Трійця, одне з найбільших християнських свят. Трійцю ще прийнято називати П’ятидесятницею (бо святкується на 50-ий день після Великодня).

Напередодні цього дня домівки прикрашаються зеленню – традиційно вітами липи (“маються”, від слова “май”). Свято Трійці символізує собою початок літа, день прославлення процвітаючої природи, найзеленіше свято у році. Люди несуть додому святкові букети, щоб прикрасити ними свої будинки.

Трійця в християнстві – це день, який символізує сходження Духа Святого до учнів Ісуса Христа. Це відбулося в річницю єврейської П’ятидесятниці, тобто свята на честь прийняття Синайського законодавства. На День святої Трійці до апостолів, Божої Матері та іншим вірянам з’явився Святий Дух, освітивши своїм сяйвом душі кожного. Цей Дух прийшов на землю в образі вогняних язиків, показавши шлях апостолам для їхніх проповідей вчення Ісуса. Після цього апостоли змогли говорити на тих мовах, які раніше не знали. Вони звернулися до людей, закликавши їх до покаяння в ім’я порятунку. Потім апостоли здійснили обряд хрещення.

Із Трійцею пов’язані й деякі народні прикмети:

Дощ на Трійцю – це сльози за померлими, в батьківську суботу напередодні Трійці заведено прийти на кладовище та пом’янути померлих родичів.
Дощ на Трійцю – чекай багато грибів і теплу погоду.
З Трійці починається справжнє літо.

Вважалося, що зібрані в день Святої Трійці трави мають величезний цілющий ефект і працюють як потужні обереги. Троїцькі трави сушили і потім використовували як ліки і засіб від різних бід. Наприклад, така зелень охороняла дім від грози.