Уряд має обмежувати статки олігархів, а не зменшувати зарплати вчителів та бібліотекарів, – нардеп

19 Червня 2014 15:40

tomenko1-320x200Народний депутат України Микола Томенко зареєстрував Постанову “Про захист прав педагогічних працівників дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування та працівників бібліотек”, що передбачає рекомендувати Кабінету Міністрів України забезпечити виплату надбавки у розмірі 20% для педагогічних працівників та 50% для працівників бібліотек за особливі умови праці та з метою підвищення престижності праці педагогічних працівників України та бібліотекарів.

Сьогодні держава намагається нівелювати дані норми, відмовившись від обов’язкової виплати таких надбавок педагогічним працівникам та працівникам бібліотек. Дані надбавки діяли відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України №89 та 88 з 5 жовтня 2009 року, але, в умовах важкої економічної ситуації, що склалась в країні, Кабінет Міністрів України фактично відмінив дані положення, оскільки уряд зробив цю виплату необов’язковою, зазначивши, що 20 і 50% – граничні розміри надбавки, переклавши їх на місцевий бюджет і дозволив визначати їх розмір безпосередньо керівникам установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці.

Фактично даними нормами уряду учителя переведено на “голий” посадовий оклад, що розраховується за єдиною тарифною сіткою, де 1-3-й розряд не дорівнює мінімальній заробітній платі, а занижений на 366 гривень. Тобто, для розрахунку береться цифра в 852 гривні. Наприклад, молодий учитель, який з педучилища або педінституту приходить в школу, потрапляє на 8-й тарифний розряд, де коефіцієнт буде 1,64. Якщо 852 помножити на 1,64, вийде 1360 гривень. Це те, на що може розраховувати молодий спеціаліст, який витратив 5 років свого життя, щоб отримати вищу освіту.

Таким чином, згадана законодавча ініціатива дозволить усунути порушення конституційного права педагогічних працівників та бібліотекарів на гідну оплату праці, допоможе зберегти виплату надбавки освітянам та бібліотекарям, яка виплачувалась протягом останніх п’яти років.

Після прийняття даної Постанови уряд зобов’язаний буде здійснити виплату такої надбавки вчителям та бібліотекарям. Тому уряд повинен обмежувати статки олігархів, а не зменшувати зарплати вчителів та бібліотекарів.