Останній тиждень червня буде прохолодним

24 Червня 2014 10:37

загруженноеХолодні дні, що розпочалася на Черкащині 14 червня, продовжаться. За повідомленням начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, не зважаючи на те, що вже настало астрономічне літо, погода дивує своєю прохолодою. Літнє сонцестояння – це важлива астрономічна і географічна подія, коли Сонце у своєму видимому русі по екліптиці найбільш віддаляється від небесного екватора, і як наслідок – спостерігається найдовший день.

Минулими вихідними ночі були прохолодними і нагадували якщо не жовтневі, то вересневі – стовпчики термометрів знижувалися до 5…8º, тоді як вдень температурні максимуми не перевищували 22…24º. Таке дуже свіже повітря вночі негативно впливає на стан росли, гальмує ріст і розвиток всіх сільгоспкультур.

І на поточному тижні справжнє тепло поки що не відчувається, температурний фон суттєвих змін не зазнає. Лише наприкінці місяця на Черкащину почнуть надходити теплі повітряні маси із півдня. Щодо дощів, то з 25 червня очікується серія невеликих за розмірами циклонів з Балкан, які принесуть тепло і дощі різної інтенсивності.

Нестійкий характер погоди, що прогнозується найближчими днями може ускладнювати початок жнивної кампанії. При цьому, нежарка погода буде комфортною для людей, дасть змогу значно зекономити на кондиціонуванні.

На більшій частині території області в екосистемах спостерігається висока (4 класу) та надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека, тому необхідно обережно поводитися з вогнем на природі.