У Черкасах обговорювали, на скільки підвищувати вартість проїзду (відео)

26 Червня 2014 09:15
imageЧеркаські перевізники пояснювали містянам, чому хочуть возити їх щонайменше за 3 гривні. Усе це на громадських слуханнях. Серед головних аргументів здорожчання маршрутники називають задорогі паливо та запчастини. Ще й нарікають на мінімальну зарплату, яка лише торік зростала тричі. Про це йдеться в сюжеті ВІККА-новини.
Тарифна епопея в Черкасах триває вже кілька місяців. Перевізники вимагають нової вартості проїзду. Замість 2,50 хочуть 3 гривні. Минула влада їхні бажання задовольнила частково. Розпочавши процедуру регуляторного акту про нові тарифи. Натомість новообрана влада запропонувала спершу публічно обговорити це питання.
Сергій Одарич, міський голова м. Черкаси: “Цей ринок значною мірою перебуває в тіні економіки держави та міста. Є різні підприємства. Одні мають свої виробничі бази, стоянки, медпункти й таке інше. А є абсолютно інша категорія перевізників, які не мають свої бази”.
Пояснити містянам, чому квиток у маршрутці має коштувати більше, зголосилися лише 4 перевізників із 14. Скаржаться на дорожнечу палива та запчастин.
Олена Куниця, генеральний директор ПАТ “ЧАТП 17127”: “Вартість палива, на жаль, не регулюється і не підпорядкована виконкому й керівним органам. 47 % – паливо, 22% – це зарплата водіїв і кондукторів. Усе”.
Василь Грабенко, заступник директора ПП “Еліт-Транс”: “Така ситуація призвела до того, що нині ми працюємо на тарифі 2,50 і заборгованість по підприємству становить 486 тисяч гривень”.
Навіть 3 гривні за квиток, нарікають перевізники, їхні витрати сповна не компенсують. Але для початку такий тариф їх задовольняє. На відміну від містян. Їх, насамперед, не влаштовує якість перевезень.
Андрій, житель міста Черкаси:”Перевезення в нас у місті – це щось страшне. Водії не знають правила дорожнього руху”.
В’ячеслав Литовченко, представник Народної ради України (комітет із боротьби з корупцією):”Я могу по каждому из вас навести пример, почем вы дизель покупаете, газ и бензин. Поэтому вопросы эти лучше снять. Тут не наведены примеры, сколько дает маршрут максимально и минимально, чтобы рассчитать”.
Конкретики в розрахунках перевізників не бачить і міський голова. Але Сергій Одарич усе ж не відкидає можливе здорожчання проїзду в маршрутках. Щоправда, тільки для тих чотирьох перевізників, які прийшли на розмову до громади. Остаточне ж рішення за тиждень має ухвалити виконком.