Президент готовий підтримати скорочення складу парламенту та ліквідацію недоторканності, – Томенко

7 Липня 2014 11:48
telegraf.com.ua

telegraf.com.ua

В ефірі “5 каналу” радник Президента України, народний депутат України Микола Томенко заявив, що Президент готовий  підтримати скорочення складу парламенту та ліквідацію недоторканності.

За словами Томенка, складається враження, що народні депутати не хочуть голосувати за зміни до Конституції, і тому вони пропонують нові додаткові аргументи про те, що треба скорочувати кількість народних депутатів до 300 осіб, скасовувати депутатську, суддівську недоторканність тощо.

“Президент готовий підтримати і ці ініціативи, якщо Верховна Рада за них готова голосувати. Адже проект конституційних змін, запропонований Президентом, це насамперед – виконання мирного плану розв’язання ситуації на Сході України”, – зауважив радник Президента.

“Більше того, я не думаю, що прописане у змінах до Конституції право Президента призначати голову Антимонопольного комітету без погодження з Урядом і Верховною Радою не є надважливим для нього. Він буде готовий шукати компроміс і в цьому питанні”, – зазначив Томенко.

Він наголосив, що зміни до Конституції потрібні не стільки Президенту, скільки для відновлення довіри всіх регіонів України: “Насправді Президент не зацікавлений у змінах до Конституції, бо він втрачає багато повноважень. Але в цьому зацікавлена країна. Тому якщо ми хочемо миру і стабільної взаємодії зі Сходом, ми маємо піти на децентралізацію влади, на збільшення ролі місцевого самоврядування”.

Також Микола Томенко сказав, що ці зміни вкрай необхідно ухвалювати, щоб відновити довіру до влади та довіру громадян з різних регіонів один до одного.

“Якщо нинішній парламент не готовий ухвалювати зміни до Конституції, то це зробить новий склад парламенту. Я переконаний, що ми зобов’язані у жовтні провести дострокові парламентські вибори, і якщо цю справу не завершить нинішній парламент, то нова Верховна Рада точно змінить Конституцію в контексті мирного плану Президента для того, щоб ми всі впевнено себе почували і не допустили, щоб терористи стріляли в мирних жителів нашої держави”, – підсумував  Томенко.