Урегульовується процедура тимчасового відключення каналів, що здійснюють інформаційну агресію іноземних держав

10 Липня 2014 12:30
tsn.ua

tsn.ua

Народні депутати України М. Томенко, В. Крутій, Г. Чорна, М. Баграєв та О. Кондратюк зареєстрували проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав (реєстр. № 4263а).

Автори цієї ініціативи переконані, що сьогодні, зважаючи на фактичну інформаційну війну сусідньої держави проти України, вкрай необхідно мати легітимну можливість у стислі строки вжити рішучих заходів щодо захисту свого інформаційного простору, протидії зовнішнім інформаційно-психологічним впливам, вироблення дієвих механізмів упередження та реагування на відповідні загрози, виклики та впливи.

Тож одним із першочергових кроків пропонується врегулювати питання із тимчасової заборони розповсюдження та/або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території України, встановлення на території України заборони ретрансляції теле- та/чи радіопрограм, що містять заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України, до розв’язування агресивної війни або воєнного конфлікту, розпалювання ворожнечі чи ненависті на основі національності, раси, релігії, статі або за іншою ознакою, та надання державному регулятору важелів оперативного реагування та впливу на ситуацію в інформаційному просторі країни.

Для цього даним Законопроектом передбачається внести зміни та доповнення до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”, а також до Кодексу адміністративного судочинства України.

Нагадаємо, на сьогодні 90% кабельних операторів України припинили трансляцію 4 російських телеканалів через є порушення ними ст. 28 Закону України «Про інформацію», тобто через здійснення закликів щодо повалення конституційного ладу в Україні, закликів щодо початку війни тощо. Однак через законодавчу неврегульованість даного питання трансляція цих телеканалів все ще ведеться на частині території України, а також тривають судові процеси щодо відновлення мовлення російських телеканалів.