Топ-9 ліків-“пустушок”

15 Липня 2014 09:00
svit24.net

svit24.net

Чимало популярних в Україні препаратів є абсолютними “пустушками”. Але вони є хітами продаж в аптеках.

Журнал “Власть денег” зібрав дані про ліки, ефект яких, на думку видання, або не доведений, або ці ліки просто не лікують. Їх перелік опублікували “Наші гроші”:

Актовегін. Учені відводять йому перше місце у переліку непотрібних ліків. Лікарі призначають його усім підряд – породіллям і вагітним, для лікування опіків, реабілітації після інфарктів і інсультів. Він містить витяжку з телячої крові, що нібито сприяє насиченню киснем клітин людського організму і загальному оздоровленню. Але даних про клінічні випробування цих ліків немає. У США і Європі актовегін взагалі заборонений. Він продається виключно у країнах СНД, Китаї та Південній Кореї. В Україні цей препарат входить у п’ятірку найбільш продаваємих.

Церебролізин. Призначають хворим з порушенням центральної нервової системи. У 2010 році організація Cochrane Collabration опублікувала результати клінчних досліджень, у яких стверджується, що жодному пацієнту фокус-групи цей препарат не допоміг.

Імуномодулятури (арбідол, альфатрон, кагоцел, інгарон і т.п.). їх призначають проти грипу, але вони вважаються некорисними. Клінічні дослідження показують, що більшість хворих, що приймають стимулятори імунітету, одужують точнісінько так само як і ті, що користуються народними засобами – чаєм з лимоном і травами. Більш того, існує думка, що імуномодулятори можуть нашкодити організму, спровокувавши розлад імунної системи.

Пробіотики (біфідумбактерії, лінекс). Мають лікувати дисбактеріоз кишечнику. Але експерти стверджують, що їх ефективність нульова. Виробники лінексу завіряють, що одна капсула має у собі не менше 12 млн живих молочнокислих бактерій. Але стільки ж можна отримати, випивши денну норму кефіру. До того ж у процесі виготовлення гине до половини мікроорганізмів.

Гепапротектори (ессенціале, ліволін, гепабене). Призначені для відновлення печінки. Переконливих даних про їх ефективність виробники так і не надали.

Корвалол, у склад якого входить сильнодіючий препарат фенобарбітал, не впливає на перебіг і результат сердечно-судинних захворювань, але накопичується у тканинах організму, з часом руйнуючи їх. Фенобарбітал заборонений у більшості розвинутих країн.

Валокордин містить психотропні компоненти – етиловий ефір і той же фенобарбітал, тому може викликати хіба що легкий заспокійливий ефект.

Мезім форте. Рекомендують для покращення травлення. У препараті відсутня кишково-розчинна оболонка, через що ферменти розчиняються кислотою ще у шлунку і зрештою не дають ефекту.

Ново-пассіт. Лікарі перебільшують лікувальний ефект заспокійливого засобу. По суті – це набір м’яко діючих на організм трав, які продаються за захмарною ціною.