У восьмій книзі науково-документальної серії “Реабілітовані історією. Черкаська область” дослідили роботу журналістів у часи окупації

16 Липня 2014 20:54

2103-1Сьогодні в Черкасах відбулась презентація восьмої книги науково-документальної серії “Реабілітовані історією. Черкаська область”, виданої за кошти обласного бюджету в 2013 році.

Вона присвячена жертвам політичних репресій тоталітарного режиму і, на відміну від попередніх, відкривається статтями досліджень з надзвичайно актуальних проблем історії України – “Голгофа селянства” (про знищення найбільш заможного прошарку села), “Репресії проти служителів культу” (знищення духовного осередку народу України). Також у восьмому томі вперше оприлюднені для широкого загалу списки селянських родин, розкуркулених і вивезених за межі України.

Практично вперше досліджено тему “Преса Черкащини в період окупації”, по суті, маловідомої сторінки в історії вітчизняної журналістики.

У третьому розділі, нарисах про жертви політичних репресій, вперше в історії Черкащини опубліковано матеріали про редакційні колективи, які в період окупації, долаючи жорстокий режим військової цензури, змогли широко пропагувати українську ідею, ідею боротьби за самостійну Українську державу, вперше висвітлено діяльність Черкаського педінституту в період окупації, організацію опору німецькій владі.

Керівник редакційно-видавничої групи “Реабілітовані історією. Черкаська область”, заслужений журналіст України Петро Жук зазначив, що однією із головних ідей книги було висвітлення історії розвитку преси Черкащини в період окупації, про те, як судили журналістів у ті часи за те,що вони пропагували українську національну ідею.