Вступна кампанія-2014 на Черкащині розпочалася штурмом приймальних комісій

16 Липня 2014 12:31
kray.ck.ua

kray.ck.ua

Цьогорічна вступна кампанія на Черкащині через складну ситуацію на Сході держави та анексію Криму розпочалася на десять днів пізніше звичайного.

Як пише “Черкаський край”, найбільш напруженим традиційно виявився перший день вступної кампанії. 11 липня, ще задовго до початку роботи приймальних комісій, зібралися чималі гурти абітурієнтів та їхніх батьків. Проте вже наступні дні засвідчили організованість процесу, що дозволило уникнути черг та непорозумінь. Приймальні комісії прийняли рішення працювати, окрім робочих днів, і в суботу, а ЧДТУ — навіть неповний день у неділю.

Ознакою часу стали абітурієнти у вишиванках і військовій формі. В черкаських вишах ми зустріли юнаків і дівчат із Криму та південних українських областей, які приїхали з тривожних регіонів у прагненні здобувати вищу освіту на теренах «спокійної» Черкащини. Абітурієнтам з Криму, які будуть вступати до українських вищих навчальних закладів, відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» гарантують безкоштовне навчання.

У в ЧДТУ найбільша черга вишикувалася саме біля столів ФІТІСу. На факультеті навчають достатньо затребуваних на ринку праці фахівців за напрямками комп’ютерні науки, комп’ютерна інженерія, програмна інженерія.

У ЧНУ ім.Б.Хмельницького документи приймають у навчальних аудиторіях. Біля входу в корпус майбутніх студентів та їхніх батьків зустрічають хлопці й дівчата, які докладно розповідають, куди кому йти. Приємною несподіванкою для абітурієнтів, які обрали навчання в університеті, стала звістка про зниження вартості навчання за контрактом (від 10 до 30 відсотків), адже не кожному випадає шанс вступити на бюджетну форму навчання.

Особливістю цьогорічного прийому на навчання в університеті стало зарахування на рівень спеціаліста та магістра значно пізніше звичайного — з початку серпня. Очікується, що до цього часу буде відкрито чотири нові спеціальності, у тому числі три — магістратури. Уже сьогодні студентів зацікавили спеціальності медіа-комунікацій, психології, дошкільної та початкової освіти.
Як і дотепер, усі абітурієнти мають можливість подавати документи до п’яти вищих навчальних закладів та на три спеціальності в кожному з них. Для участі в конкурсному відборі вступникам дозволяють використовувати як цьогорічні результати ЗНО, так і отримані у період з 2008 до 2013 років. Цьогорічною особливістю визначення рейтингового бала є зменшення ваги шкільного атестата при вступі до ВНЗ. Максимальний бал атестата про повну загальну середню освіту у 2014 році становитиме 60 балів замість 200. Абітурієнтам пропонують подавати заяви про участь у конкурсному відборі до вищого навчального закладу як у паперовій, так і в електронній формі та сформувати власний «кабінет вступника». Традиційна паперова заява подається вступником особисто.