Які зміни чекають на українську освіту?

16 Липня 2014 11:45
osvita.ua

osvita.ua

Голова профільного комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки Лілія Гриневич розповіла про зміни, які чекають на Закон про освіту.

“Ми маємо запропонувати прозору систему вищої освіти. Бакалавр, магістр, доктор філософії,  плюс наш науковий ступінь – доктор наук. Останнього можна прив’язати, однак до цієї традиційної  системи трьох ступенів”, – повідомила вона в ефірі Еспресо.TV.

“Ліцензування і акредитації. Це буде здійснювати незалежний орган – Національне агентство ліцензування освіти. Це 25 людей будуть приймати рішення. До речі, там передбачено зняття конфлікту інтересів, тобто ректор чинний там не може бути”, – сказала вона.

На думку Гриневич, нововведення дозволять боротися з корпуіює на освітній ниві.

“З корупцією можна лише прозорістю боротися. Цей орган буде акредитувати вчені ради, які дають науковий ступінь. Якщо в тій роботі, за якою дадуть потім науковий ступінь, буде виявлено плагіат, то повинні буди відсторонені від роботі спецради ті люди, що давали науковий ступінь цій людині і їхні прізвища мають бути оприлюднено, – підкреслила вона.

Також, експерт повідомила, за яким принципом у майбуттньому формуватися держзамовлення на навчання у вишах.

“Закон створює правила конкуренції. 2016 року запрацює механізм формування держзамовлення. Наші абітурієнти в ЗНО писатимуть, в який вони хочуть заклад поступати (кілька закладів писатимуть) і так формуватиметься держзамовлення. І буде формуватися ринок праці. І це дозволить формувати освіту так, як суспільство вимагає”,- резюмувала Гриневич.