Стало відомо, кому Ахметов продає “Уманьферммаш”

18 Липня 2014 09:04

umanfermmash14072014_373x300Власники Метінвесту дійшли висновку, що сільгоспмашинобудування – неперспективна справа, пише Деловая столица.

Як стало відомо,  компанія “Ілліч-Сталь”, яка входить до до холдингу “Метінвест”, 3 липня вийшла зі складу акціонерів ПАТ “Уманьферммаш”, одного з найбільших в Україні виробників грунтообробної та бурякозбиральної техніки. До недавнього часу “Ілліч Сталь” контролювала близько 92% акцій заводу, залишаючись фактично одноосібним власником “Уманьферммаш”.

Чистий дохід підприємства від реалізації продукції торік склав близько 107 млн. грн. Що для представника сільгоспмашинобудування, напівживої в Україні галузі, є непоганим показником. Хоча цей актив в “Метінвесті” спочатку був  так званим “спадком Бойка”, яке акціонери холдингу отримали в навантаження, поглинувши в 2010 році Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча (ММК ім. Ілліча). Тривалий час комбінат під керівництвом свого беззмінного “червоного” директора Володимира Бойка дотував ряд різношерстих активів, найбільшими з яких були сільгосппідприємства холдингу “Ілліч Агро” із земельним банком сумарно в 220 тис. га (ці угіддя після серйозної реструктуризації послужили базою для створення аграрного холдингу HarvEast ).

ПАТ “Уманьферммаш” під крило ММК ім. Ілліча потрапило в 2003 році, після чого почало освоювати випуск продукції для металургійної промисловості (грейфери, заслінки мартенівських печей, кліщі, вагонетки) – їх частка в загальному обсязі виробництва ПАТ досягала 30%. Утім, основним напрямком діяльності “Уманьферммаш” залишався випуск борін для тракторів. Що робило розвиток цього підприємства в очах акціонерів “Метінвесту” абсолютно безперспективною затією. Як розповідають на “Уманьферммаш”, представники холдингу Ахметова-Новинського три роки безуспішно намагалися продати виробника тракторних борін.

І, як не дивно, зараз покупець знайшовся теж із далекої від сільгоспмашинобудування галузі: власником ПАТ через київське ТОВ “Фірма Буд” став заслужений будівельник України, академік Академії будівництва України Євген Загірняк.

Сторони подробиць угоди і свого знайомства не розкривають (відомо тільки, що підконтрольна Загірняк фірма “Клен” займалася ремонтними роботами на “Уманьферммаш”). У прес-службі “Метінвесту” обмежилися повідомленням, що “рішення про продаж ПАТ” Уманьферммаш “було ухвалене у зв’язку з відсутністю економічної доцільності володіння і розвитку непрофільних активів”. Про нового власника заводу відомо ще те, що в 1993 році Євген Загірняк організував у столиці асоціацію ремонтно-будівельних підприємств “Київрембуд”, президентом якої він є досі. У Києві йому підконтрольні ряд будівельних фірм, у тому числі згадане вище ТОВ “Клен”, яке утворилося на базі ремонтно-будівельного управління Дарницького району, спеціалізується на виконанні фасадних, покрівельних і малярських робіт (серед його об’єктів Київський оперний театр, будівлі Києво-Печерської Лаври, музей Т.Г. Шевченка, Центральний залізничний вокзал та інші).

Як запевнив “ДС” Євген Загірняк, “Уманьферммаш” не змінюватиме свій профіль, залишиться виробником сільгосптехніки, розвивати яке засновник “Фірма Буд” розраховує в майбутньому з профільним інвестором.