Усі генерали мали би підтвердити своє високе звання у бойових діях на сході, – Томенко

19 Липня 2014 12:20
tomenko.ua

tomenko.ua

В ефірі на Черкаській ТРК ВІККА, радник Президента України, народний депутат Микола Томенко, говорячи про ситуацію на сході України, зазначив наступне:

“Мусимо визнати, що велика кількість офіцерів, як мінімум, останнє десятиліття фінансувалися українськими платниками податків. Отримували зарплатню, житло, харчування, одяг, щорічні нагороди за мужність і героїзм у мирних умовах. І сьогодні вони не дуже прагнуть захищати Україну на сході. Мусимо визнати і те, що значна кількість працівників міліції, офіцерського складу Міноборони, та й частина прикордонників, у разі їх направлення в зону АТО відмовляються туди їхати. Виникла парадоксальна ситуація – ми за бюджетні кошти утримуємо міліціонерів, яким комфортніше брати хабарі на дорогах; прикордонників, які організовують “правильний” перехід кордону, котрі переконані, що їм не треба захищати свою державу”.

За словами Томенка, на хід АТО вплинуло і те, що значна кількість місцевого населення на сході України, особливо у перший період операції, підтримували сепаратистів.

“Мій підхід простий – до участі в АТО ми повинні залучати не призовників, а професійних військових, починаючи з генералів, яких в Україні найбільше з-поміж інших держав. У більшості країн люди отримують генеральські погони за виняткові здобутки. Усі наші генерали мали би підтвердити своє високе звання під час бойових дій на сході”, – зауважив Томенко.

На його переконання, ми мусимо зробити висновки з АТО і зрозуміти, що швидке й успішне завершення операції на сході можливе за професійності й координованості бойових дій, підтримки місцевого населення та підтримки нашої боротьби за єдину Україну міжнародними спільнотами.