Яка погода сьогодні, таким буде й листопад

20 Липня 2014 08:43
photographers.ua

photographers.ua

20 липня у дохристиянські часи відзначали літній день Перуна, що збігається з сучасним християнським днем пророка Іллі, яке ми святкуємо 2 серпня. Наші предки цього дня молилися біля великих дубів – священних дерев Перуна і влаштовували ритуальні братчини, тобто обіди, де основною стравою було м’ясо жертовних тварин – вепрів, биків або ж півнів.

Після прийняття християнства 20 липня у нас почали вшановувати Єфросинію. І говорили, що вона започатковує негоду, бо й сам цей день переважно був завжди дощовим. Навіть залишилося прислів’я: “Як зібрав сіно, то не страшна і Єфросина”.

20 липня відзначається день пам’яті преподобної Євдокії, княгині Московської. У народі цей день називали Явдоха Сіногнійка, оскільки наставав час затяжних дощів, що, у свою чергу, псувало сіно. Наші пращури наставляли: «Згребеш сіно до купи, так і не страшись хмари». Наші пращури помітили, яка Явдоха Сіногнійка, такий буде і листопад.

За церковним календарем 20 липня вшановують преподобного Хому, преподобну Євдокію – у черн6ецтві Єфросинію, мучеників Перегрина, Лук’яна, Помпея, Германа і інших.

Іменинниками 20 липня є:
Герман, Євдокія, Хома, Єфросинія.