До 12 серпня Уманщиною курсуватиме безкоштовний мамограф

22 Липня 2014 12:51

2168Медичні працівники КЗ “Уманський районний центр ПМСД” долучаються до безпрецедентної за масштабами медичної акції з раннього виявлення раку молочної залози.

Протягом місяця, з 14 липня по 12 серпня, в Уманському районі курсує пересувний мамограф для безкоштовної діагностики жінок на захворювання молочної залози. Зокрема, “діагностичний кабінет” на колесах відвідає села: Берестівець, Ст. Бабани, Бабанка, Дубова, Ладижинка, Колодисте, Юрківка, Громи, Родниківка, Дмитрушки.

Протягом кількох днів у кожному з вищезазначених сіл жінки матимуть можливість пройти мамографічне обстеження, виміряти тиск та рівень цукру крові, отримати консультацію сімейного лікаря.

Загалом акція має на меті виявлення передонкопатології, онкологічних та інших небезпечних хвороб. У результаті її проведення є надія на пост-ефект у вигляді зростання обізнаності жінок і, відповідно, кількості селянок, що звернуть увагу на своє здоров’я та вчасно відвідають лікаря у випадку виявлення підозрілих симптомів.

 Довідково:
2168-1Рак молочної залози серед онкологічних хвороб у жінок посідає перше місце. Статистика свідчить, що в Україні щороку виявляють понад 16 тисяч нових хворих. За приблизними підрахунками, 7,5 тисяч українських жінок щорічно помирає від цього захворювання. Спеціалісти зауважують, що хвороба “молодшає” і дедалі частіше фіксують випадки виникнення цього захворювання у жінок віком до 30 років.
На Черкащині кожен рік реєструють майже 500 нових хворих на рак молочної залози. Всього ж у регіоні такий діагноз мають близько 5 тисяч жінок, а це майже 15 % усіх онкохворих, які перебувають на офіційному обліку. Медики констатують, що кожна четверта хвора звертається до лікарів запізно  – на третій, а то й четвертій (останній) стадії хвороби, коли допомогти вкрай важко або взагалі неможливо. Суттєвий вплив на прогноз перебігу захворювання визначає своєчасна діагностика.