На Чигиринщині археологи досліджують скіфське начиння

24 Липня 2014 20:09

2014-07-23-StudentyУ цьому році вже вдруге студенти історичного факультету Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького проходять археологічну практику на базі НІКЗ “Чигирин”.

В цьому овіяному історичною славою краї поле для роботи з археологічним матеріалом надзвичайно широке. Зокрема, інтерес археологів викликала засипана криниця, яка свого часу забезпечувала водою козаків – оборонців розміщеної на кам’янистій Замковій горі фортеці, роблячи її неприступною для ворогів. Минулого року майбутні фахівці з великим завзяттям досліджували цей об’єкт.

Цього ж року за програмою археологічної практики здійснювалися польові обстеження та збір підйомного матеріалу з фіксацією археологічних пам’яток біля сіл Суботів та Іванівка під керівництвом відомої вченої-археолога з Інституту археології НАН України С.С. Безсонової, науковців заповідника та викладачів університету. Крім польових досліджень студенти набули таких навичок камеральної обробки археологічних матеріалів як очистка, опис, шифрування, реконструкція. Їм випало працювати з керамічними виробами та знаряддями господарства і побуту, виявленими на розкопках скіфського городища біля Мотронинського монастиря та пам’ятками козацької доби. В процесі реставрації під руками студентів багато предметів давнини набули первісного вигляду.

Згідно укладеної угоди студенти ЧНУ і наступного року продовжать співпрацювати із Національним історико-культурним заповідником “Чигирин”, щоб мати можливість на практиці закріпити свої теоретичні знання на археологічних об’єктах Чигиринського району, інформує “Черкаський край”.