Держкіно заборонило в Україні фільм “Поддубный” про чорнобаївського богатиря, якого привласнила Росія

29 Липня 2014 17:52
cinemafia.ru

cinemafia.ru

Держкіно зобов’язало Експертну комісію з питань розповсюдження і демонстрування фільмів до обов’язкового перегляду всіх фільмів виробництва РФ щодо їхньої відповідності українському законодавству. Два нові російські фільми –  “Біла гвардія”(режисер С. Снєжкін) та “Піддубний” (режисер Г. Орлов) уже заборонили для прокату в Україні, пише “Захід.нет”.

Держкіно наголошує, що таке рішення прийняте у зв’язку з ситуацію, яка склалася внаслідок військової агресії з боку Російської Федерації.

При оформлені державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування для кінотеатрального показу для всіх фільмів виробництва Російської Федерації комісія має обов’язково переглядати кожен фільм та визначати, чи не містить стрічка антиукраїнської пропаганди.

Більшістю голосів експертів, які переглянули “Білу гвардію”, цей фільм було визнано як такий, що “демонструє зневагу до української мови, народу та державності”. А у картині “Піддубний”, присвяченій відомому професійному борцю, уродженцю України, на думку експертів, “спотворені окремі факти і переписані на користь Росії, тому в умовах війни, яку веде Росія проти України, цей фільм є інструментом інформаційної війни”.

Варто зауважити, що зокрема у фільмі “Піддубний” український спортсмен, уродженець села Красенівка Чорнобаївського району Черкащини, показаний як російський. Крім того, як пише у журналі “Огонек” Андрій Архангельський: “Антиамериканізм і антизахідництво в цій картині теж класичні: і чергові сто п’ятдесят свідоцтв придумані саме для того, щоб довести просту думку – якою брехливою є Європа, якою продажною Америка, якою невинною і чистою є російська душа і що вони ніколи не зійдуться”.

Державне агентство України з питань кіно вважає, що, як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику в галузі кінематографії, має пильнувати національні інтереси в інформаційно-культурному просторі.