На Лисянщині збираються закривати легендарну школу

4 Серпня 2014 14:10
7chudes.ck.ua

7chudes.ck.ua

Закриття нависло над загальносвітньою школою у с. Федюківка Лисянського району. Проект рішення “Про реорганізацію Федюківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Лисянської районної ради Черкаської області” був представлений депутатам на сесії райради начальником відділу освіти Лілією Гнатюк.

Вона відзначила, що нині в цьому навчальному закладі лишилося всього шістнадцять учнів. У планах влади – підвозити шкільним автобусом дітей до шкіл у сусідні села.

Нагадаємо, що проблема закриття школи у Федюківці поставала вже три роки тому. Тоді, у 2011 році, тут навчалося 35 дітей. Громаді вдалося школу відстояти.

Школі у Федіківці – понад 100 років. Двокласну школу, де працювало 8 учителів, відкрили у вересні 1907 року. Тут навчалися діти заможних батьків із навколишніх сіл: Винограда, Ріпок, Станіславчика, Гейсихи, Чапаєвки. Перший урок розпочинався з молитви. У 1909 році випустили перших 73 учні. За 100 років школу закінчило багато відомих нині людей. Серед них письменник Савчук Олексій Іванович. Є в школі рояль, який пам’ятає руки українського композитора, етнографа Порфирія Демуцького. З 1916 до 1923 року в школі навчався уродженець села Федюківки, відомий учений в галузі електрохімії, доктор технічних наук, професор Андрущенко Федір Кузьмович.