Японія допомагатиме медичним закладам Черкащини

5 Серпня 2014 09:23
kray.ck.ua

kray.ck.ua

Японський уряд у рамках програми “Кусаноне” (грантової допомоги проектам людської безпеки) здійснює технічну допомогу медичним та іншим соціальним закладам Черкащини. Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Тоічі Саката побував в області, відвідав медичні заклади, а також  оглянув будівництво перинатального центру в обласній лікарні та вручив сертифікат на медичне устаткування, яке раніше з допомогою Японії було встановлене у Звенигородській центральній районній лікарні.

Програма “Кусаноне” в області діє вже п’ятий рік, тож зроблено  вже чимало: передано діагностичне устаткування на суму 715 тисяч гривень, яке вже працює, замінено  вікна у деяких школах тощо.

Під час зустрічі в ОДА  йшла зацікавлена розмова про шляхи розширення співпраці в економічній та культурній галузях. Гостя з Японії зокрема зацікавив проект під назвою “Будинок Гетьмана” в Чигирині, що має на меті завершення внутрішніх оздоблювальних робіт у резиденції, де Богдан Хмельницький не тільки працював, а й тривалий час жив, та який має не тільки історико-культурну цінність, а є також символом патріотизму — саме тут зароджувалася українська державність. До того ж Чигиринщина загалом надзвичайно цікавий для розвитку туризму регіон: тут знайдено багато історичних та археологічних артефактів, які мають велику наукову цінність. Поставивши на меті відновити резиденцію гетьмана України, черкащани багато споруд уже реконструювали.

Однак на чільному місці є саме його будинок. Тут теж багато зроблено — лишилися лише внутрішні роботи, на які потрібно 900 тисяч гривень, зазначила під час зустрічі начальник відділу розвитку туризму та іміджевої діяльності ОДА Анастасія Скрипченко. Нині існує домовленість з музеями Польщі, Росії та Швеції, які одразу після завершення відновлювальних робіт передадуть до музею автентичні речі гетьмана — кубок, булаву та прапор. Тож туристам, у тому числі й з Японії, буде на що подивитися.

Співпраця між Шевченковим краєм та Японією, запевнив посол,  міцнішатиме й знаходитиме  нові цікаві форми.